Zpravodajství Brno

V Otázkách z Brna se probíral přesun nádraží či kontroverzní hodiny

Velikost textu:
aktualizováno 7. 10. 2010 23:55

Brno - Tradiční předvolební Otázky Václava Moravce speciál zavítaly tentokrát do jihomoravské metropole Brna. Šest možných kandidátů na primátora, který vzejde z nadcházejících komunálních voleb, nastínilo otázku možné povolební spolupráce. Ve volbách před čtyřmi lety totiž sice vyhrála ODS, nakonec ale zůstala v opozici. Podle exkluzivního průzkumu agentury SC&C by volby teď sice vyhrála ČSSD o pět procent před ODS, otázkou ale zůstává, jestli by vytvořila koalici a zda se nebude situace opakovat. Zástupci ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, KDU-ČSL a Věcí veřejných pak ve studiu probírali dvě zřejmě nejvíc diskutovaná brněnská témata - přesun Hlavního nádraží a časový stroj za dvanáct milionů korun, který od září zdobí náměstí Svobody.

OVM Speciál z Brna
OVM Speciál z Brna
Otevřít galerii
  • OVM Speciál z Brna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • OVM Speciál z Brna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • OVM Speciál z Brna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Bude brněnská radnice po volbách kopírovat vládní koalici?

I přes to, že průzkum nebyl pro ODS příznivý, lídr této strany v Brně Robert Kotzian doufá ve vítězství ODS. Co se možné povolební spolupráce týká, současný primátor Brna Roman Onderka a zároveň lídr ČSSD nevyloučil možnou velkou koalici. Jednoznačně se vymezil pouze proti spolupráci s komunisty. "Bude velmi záležet na vyjednávání," uvedl. Podobně hovořili i ostatní kandidáti. "Jsme otevřeni všem kromě komunistické strany," prohlásila Petra Quittová, lídr Věcí veřejných. Zástupkyně TOP 09 Irena Matonohová zmínila podobný program jejich strany s programem ODS. Lídr lidovců Daniel Rychnovský vyjádřil radost, že voliči na KDU-ČSL nezapomněli, podle něj se ale uvidí až po volbách. Osobně by preferoval pravostředovou koalici. Všemi zavrhnutá kandidátka komunistů Helena Sýkorová k tomu řekla, že komunální politika by měla být o službě občanům, a ne o tom, kdo komu vládne. "KSČM i v opozici je občanům města Brna platnou stranu," myslí si Sýkorová.

Téměř dvě třetiny Brňanů přesun nádraží nechtějí

Podle průzkumu pro OVM je plných 62 procent Brňanů přesvědčeno, že by se brněnské Hlavní nádraží z centra města přesouvat nemělo. Přestavba železničního uzlu je největší stavbou Brna posledních desetiletí, a také nejkontroverznější. Současné nádraží nelze rozšiřovat, nová stavba zatím stojí. V několik let starém referendu ale lidé odsun nádraží z centra Brna odmítli. Současný primátor Onderka přiznává, že jde o nedořešený problém. V diskusi se jasně vyjádřil pro přesun, zdůraznil ale nutnost získání dotace z evropských fondů ve výši osmi miliard korun. Pokud se tak nestane, bude podle Onderky nádraží chátrat a poškodí to všechny. Zástupkyně komunistů Sýkorová mu oponovala a připomněla značný odpor obyvatel města proti přesunu. "Řešení nádraží v centru je rozumné a účelné," prohlásila. Podle ní by se mělo stávající nádraží modernizovat, což by se dalo provést po etapách. To ale Onderka zkritizoval.

Lídr ODS Kotzian rovněž zmínil nutnost spolufinancování stavby z evropských fondů, protože rozpočet Brna by na to nestačil. Podobně hovořili i zbylí tři kandidáti. "Stav je neudržitelný, koncepčně to je 150 let zpět," řekl zástupce lidovců Rychnovský. "V Praze se investuje v miliardách, dělá se tunel Blanka, dělá se městský okruh, v Brně se o tom debatuje, jako kdyby to byl konec světa," dodal. Město bude stát případný přesun tři miliardy korun. "Rozpočet Brna to určitě unese," domnívá se Irena Matonohová z TOP 09. I Petra Quittová z Věcí veřejných je pro přesun nádraží, chtěla by, aby se jednání v této věci posunula.

Debaty se zúčastnili:

  • Roman Onderka (ČSSD)
  • Robert Kotzian (ODS)
  • Irena Matonohová (TOP 09)
  • Helena Sýkorová (KSČM)
  • Daniel Rychnovský (KDU-ČSL)
  • Petra Quittová (VV)

Hodiny, nebo kulturní dílo?

Od září stojí na brněnském náměstí nepřehlédnutelná dominanta, které rozdělila Brňany na dva tábory – šestimetrový černý časový stroj za dvanáct milionů korun. Odpůrcům vadí hlavně to, že se z přístroje nedá poznat, kolik je právě hodin. Systém je totiž velmi sofistikovaný. Současný primátor Onderka stavbu obhajoval. Podle něj jde hlavně o kulturní dílo, nikoliv primárně o hodiny, které mají ukazovat čas. "Určitě bych to nenazýval hodiny," prohlásil. Za vše prý mohou novináři, že o stavbě mluvili jako o orloji a lidé pak očekávali nemožné. Chybou prý také bylo, že se skutečný význam časového stroje začal vysvětlovat až poté, co se stavba odhalila. Odmítl i to, že některým lidem připomíná dílo mužský penis. "Já se každé ráno sprchuji a věřte mi, že když se tak na to dívám, tak je to úplně něco jiného," dodal.

Lídrovi ODS Kotzianovi vadí především to, že všemu nepředcházela širší debata a hodlá se zasadit o to, aby se hodiny upravily – a čas z nich šel bez problémů odečíst. Onderka se ale obává možné právní dohry s autory monumentu a pro jistotu dal Kotzianovi informační leták, jak si s časem poradit. Tyto letáky se v centru Brna místním i turistům rozdávají, zástupkyně Věcí veřejných k tomu ale podotkla, že hodiny by měly být hodinami a že ani s lístečkem nejsou lidé schopní získat správný čas.

Kandidát KDU-ČSL Rychnovský má k hodinám podle svých slov rezervovaný postoj. "Pokud jsme chtěli hodiny, tak jsme Brňany oklamali," řekl s tím, že ale vina padá na všechny, protože věc byla jednomyslně schválena zastupiteli i radou. Helena Sýkorová z KSČM si myslí, že šlo v době ekonomické krize o drahou investici, a že prostředky mohly být použity jinde. Lídr TOP 09 Irena Matonohová přiznala, že ji zaujaly jiné návrhy, které v soutěži byly, než ten vítězný, nicméně by už hodiny nechala, jak jsou a do umělcovy představy by nezasahovala.

Z průzkumu pro předvolební Otázky také vyplynulo, že při rozhodování ve volbách je pro voliče nejdůležitější politická strana. Podle stranického principu volí sympatizanti KSČM, ČSSD i ODS. Věk ani vzdělání v tomto přesvědčení roli nehrají. Podle politické strany se bude rozhodovat 55 procent voličů, pro 26 procent voličů jsou důležití jednotliví kandidáti, pro 19 procent lidí je pak důležitá osobnost lídra.

Robert Kotzian
Robert Kotzian
Více fotek
  • Robert Kotzian autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200564.jpg
  • Roman Onderka autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200566.jpg
  • Irena Matonohová autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200565.jpg
  • Brněnské hlavní nádraží autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/5/441/44089.jpg
  • Hodinový stroj autor: Šefr Igor, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/20/1957/195688.jpg
  • Helena Sýkorová autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200569.jpg
  • Petra Quittová autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200567.jpg
  • Daniel Rychnovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/21/2006/200568.jpg
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.