V Beskydech zemřela paraglidistka, vypadla ze sedačky

Ostrava - Paraglidistka středního věku zahynula ve čtvrtek večer pod vrcholem Velkého Javorníku v Beskydech. Při letu vypadla ze sedačky, její padák se zachytil na stromě. Pokus o záchranu byl velmi náročný, neštěstí se stalo v obtížně přístupném zalesněném terénu.

Záchranáři nejprve místo neštěstí museli z vrtulníku najít. „Padák se sedačkou spatřili zachycené na stromě, žena z ní však při letu vypadla a dopadla na jiném místě,“ uvedl mluvčí.

Ke zraněné ženě se nejdříve dostala pěší hlídka Horské služby Beskydy, která ihned zahájila oživovací pokusy. Žena však nejevila žádné známky života. „Záchranářům se podařilo pomocí lanové techniky vysadit k zásahu z vrtulníku lékaře zdravotnické záchranné služby i s potřebným zdravotnickým vybavením a také dalšího horského záchranáře,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Záchranáři se ženu snažili oživit ještě desítky minut, ale neúspěšně. Zemřela na místě na následky zranění, která při pádu utrpěla.

Dalšího paraglidistu zachraňovali ve čtvrtek v Beskydech hasiči. Padesátiletého muže z Polska, který odstartoval z vrchu Javorový u Třince, sundávali hasiči z 20 metrů vysokého listnatého stromu v katastru obce Krásná pod Lysou horou na Frýdecko-Místecku. Muž zřejmě vyvázl bez zranění, sundala ho lezecká skupina hasičů.