Starostové Šluknovska píší vládě: Pomozte našemu regionu

Varnsdorf/Praha – Osmnáct starostů z měst a obcí ve Šluknovském výběžku se dopisem obrátilo na vládu Bohuslava Sobotky. Žádají po ní, aby začala řešit výbušnou situaci v jejich kraji, který se potýká s nezaměstnaností a v němž žije velké množství sociálně slabých – včetně Romů. Informují o tom Lidové noviny.

Oblast Šluknovska zažila největší sociální napětí před třemi lety, když zde extremisté pořádali pochody namířené primárně proti zdejší romské populaci. Spílali jí za zvýšenou kriminalitu v oblasti, centrem pnutí se stalo město Varnsdorf u hranic se Saskem a zejména zdejší ubytovny.

Starostové regionu nyní varují vládu, že v létě se mohou extremistické síly do jejich měst a obcí vrátit, a to v souvislosti s komunálními volbami, které Česko čekají letos na podzim. „Obáváme se toho, že extremisté budou chtít opět využít příležitost a začnou tu opět rozdmýchávat protiromské nálady,“ varoval starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart v rozhovoru pro zmiňovaný list.

Hlavní problém? Ubytovny

Premiéra starostové žádají, aby oblast osobně navštívil. Upozorňují na to, že nemají dostatek financí na žádoucí posílení městské policie a že je nezbytně nutné řešit v kraji vysokou nezaměstnanost. „Veskrz jsou to věci, které trápí samosprávy i v jiných koutech republiky,“ dodal Linhart ve vysílání ČT24. „Trápí i nás a dlouhodobě nejsou řešeny. U nás jsou ještě umocněny sociálně-ekonomickým složením obyvatelstva a polohou Šluknovského výběžku.“

Za hlavní problém potom označují podle nich nevyhovující systém ubytoven pro sociálně slabé. „Bohužel i po dalších třech letech funguje nesmyslný 'systém' příplatků a doplatků na bydlení, který nejenže vede k ohromnému odčerpávání veřejných peněz do kapes spekulantů, ale ponouká také k vykupování nemovitostí, vytváření ohnisek, chcete-li ghett, s problémovou skupinou lidí, a to za masivní podpory státu,“ popisují starostové v dopise asi největší problém.