Náměstek ředitele věznic přišel o místo. Tvrdí, že kvůli stížnosti ministryni

Praha – Spory o vedení vězeňské služby mají další pokračování. Nový generální ředitel Pavel Ondrášek zrušil místo svému prvnímu náměstkovi Marianu Prokešovi. Ten to vnímá jako odvetu za kritiku ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). „Pokud nebude vyhověno mému odvolání, tak podám žalobu,“ řekl České televizi.

„Myslím, že důvodem bude moje stížnost, kterou jsem adresoval paní ministryni, ve které jsem ji ale upozornil, že mi toto nemůže jít k tíži,“ řekl ČT Prokeš. Jeho funkce se ruší od poloviny května. Podle mluvčí vězeňské služby Hany Löffelmannové ji navrhla zrušit systemizační komise. Prokešovi ale vadí i to, že po zrušení jeho místa vzniknou funkce dvou nových náměstků.

U ministryně Válkové si Prokeš stěžoval, že nového šéfa Ondráška pověřila vedením služby v rozporu se zákonem, a kritizoval i odvolání bývalého ředitele Petra Dohnala. Sama ministryně tvrdí, že do personálních věcí vězeňské služby nezasahuje a nechává je na novém generálním řediteli: „Můžu řídit jeho, ale on musí řídit všechny ostatní činnosti, takže teď je to na generálním řediteli Ondráškovi, aby si tam udělal pořádek.“ Ministryně dnes navíc oznámila, že už druhá kontrola zjistila pochybení bývalého vedení. Problém se týká nákupu licencí pro počítačové programy.  

Dohnal ale odmítá, že by pochybil on. Proti svému odvolání chce také podat žalobu. Zatím podal rozklad a je stále členem sboru, na rozhodnutí čeká doma. „V současné době se nacházím v takzvaném právním vakuu, které zákony této země vůbec neznají,“ podotkl. Celé rozkladové řízení může trvat až 3 měsíce, teprve pak se může odvolaný generální ředitel obrátit na nejvyšší správní soud.