Posílená role porodních asistentek? Němeček je chce vzdělávat

Praha - V Česku znovu vznikla komise porodních asistentek. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by měla zdravotnicím určit pravidla pro další vzdělávání a zajistit, aby s nimi mohly pacientky přijít do nemocnice a porodit. Tyto asistentky přitom mají v řadě porodnic velké pravomoci už teď, řekl v Událostech, komentářích porodník Pavel Calda. Upozorňuje ale, že mezi asistentkami a zdravotnickým zařízením musí být pracovněprávní vztah.

Podle Němečka jde o reakci na novou vzdělávací směrnici Evropské unie týkající se právě porodních asistentek. „To pravidlo chceme překlopit do české praxe. Proto jsme vytvořili komisi. Nicméně výstupy z té komise zatím nejsou. Chceme pouze určit, jak se mají tyto asistentky vzdělávat a jaká by byla ideální spolupráce mezi asistentkami a porodnicemi,“ prohlásil ministr v Událostech, komentářích. 

Němeček chce oživit diskusi týkající se role asistentek v procesu porodu. Sám se domnívá, že by tato role měla být posílena. „Když se porodnice s asistentkami domluví, měly by mít možnost do porodu zasahovat,“ myslí si ministr. Zdůrazňuje přitom, že legislativně za porod odpovídá porodnice – proto jí musí i nadále zůstat klíčové kompetence. „Budu preferovat dohodu mezi porodní asistentkou a zdravotnickým zařízením,“ dodal Němeček. 

Němeček oživil diskusi o posílené roli porodních asistentek (zdroj: ČT24)

Změny přišly s Novým rokem

Až do konce minulého roku byla v určitých fázích porodu nutná přítomnost lékaře. Šlo o podmínku úhrady porodu od zdravotních pojišťoven. Nyní, když porod probíhá fyziologicky a bez komplikací, může ženě celou dobu asistovat pouze porodní asistentka a lékař je zavolán jen při případných komplikacích. Žena si ale nemůže přivést jakoukoliv porodní asistentku, o níž porodnice nemá potřebné informace.

Aby si žena přivedla do porodnice asistentku odjinud, si porodník Calda ze Všeobecné fakultní nemocnice nedovede dost dobře představit. „Tento proces musí být zakotven legislativně a musí mít jasná pravidla – zejména pokud jde o pojištění z odpovědnosti a stanovení jasných kompetencí,“ prohlásil porodník.

Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví

„Systém, který máme, je dobrý. Máme jedno z nejnižších úmrtí v celé Evropě. Myslím, že systém z hlediska bezpečnosti porodu, z hlediska zdraví matky a dítěte je velmi dobře nastavený. Problém je v tom, že část rodiček a část porodních asistentek si myslí, že by měly mít větší kompetence, a já jsem pro to, aby ta diskuse probíhala. Nicméně na prvním místě musí být zdraví a bezpečnost dítěte a matky. Takže pokud nedojdeme k tomu, že ten systém vylepšíme a napravíme tak, aby byl ku prospěchu věci, tak bych ho neměnil.“

Za domácí porody stále hrozí asistentkám v České republice až milionová pokuta. Spory o porody doma se vlečou už roky. Ministerská komise složená z asistentek i lékařů se například loni snažila najít alternativu v podobě porodních domů. Jednání ale skončilo nezdarem. Téma domácích porodů se mezitím dostalo až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Jak je to s domácími porody v zahraničí

Velká Británie - Asistentky můžou vést porod v domácím prostředí.

Nizozemsko - Doma zde přivádí děti na svět až 30 procent žen. Veřejnost to vnímá jako běžnou alternativu nemocnice.

Francie - Porodní domy zde neexistují. Pomáhat ženě doma je sice legální, ale pojišťovny se netváří dvakrát vstřícně. Často s asistentkami odmítají uzavírat povinné smlouvy o pojištění odpovědnosti.

Německo - V zemi fungují dva typy porodních domů. V jednom se provádějí ambulantní nekomplikované porody, ve druhém jde o zákroky náročnější. Zařízení musí splňovat několik podmínek - například to, že je lékař k dispozici do 10 minut.