Služební zákon chce Sobotka do ledna, Bělobrádek pochybuje

Praha - Novela služebního zákona a změna zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA) musí být podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) účinné od ledna, jinak bude ohroženo čerpání evropských dotací. Vláda letos připraví programy výstavby sociálních bytů nebo rozšíření kapacit mateřských a základních škol.

Práce na konečném znění služebního zákona musí být podle Sobotky urychleny. Koalice se na něm dosud nedohodla a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v úterý zpochybnil harmonogram, podle kterého by předloha měla být schválena ve sněmovně v červnu a v Senátu o měsíc později. Lidovci postrádají mimo jiné vyčíslení dopadů normy na státní rozpočet. Sobotka dnes zdůraznil, že novela může být připravena tak, že náklady nebudou prakticky žádné.

  • „Nechtěl bych, abychom propadali panice, že bez služebního zákona nám budou zastaveny peníze z Evropské unie. Tak to prostě není,“ řekl Bělobrádek.

K zákonu o posuzování vlivu staveb na životní prostředí Sobotka poznamenal, že není v souladu s evropským právem. Vláda podle něho každý týden jedná s Bruselem o podobě změn a v „krátké době“ chce předlohu poslat do legislativního procesu. Premiér označil obě záležitosti za kostlivce, o nichž se vědělo léta.

Zasedání vlády
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

K boji s nezaměstnaností má podle Sobotky sloužit mimo jiné rozpočet na příští rok, který má podpořit hospodářský růst, investice a vznik nových pracovních míst. Kabinet se podle Sobotky snaží obnovit fungování agentury CzechInvest, která láká do Česka investory a v minulosti prý směřovala k útlumu a zániku.

Premiér obvinil minulou vládu Petra Nečase (ODS) z toho, že pouze tlačila na snižování deficitů, rezignovala na podporu ekonomiky i zaměstnanosti a rozvrátila úřad práce. Vyšším růstem důchodů, plánem na zvýšení minimální mzdy a na snížení DPH na některé položky chce Sobotkova vláda zvýšit spotřebu domácností. Podle pravicové opozice vládní plány ke snížení nezaměstnanosti nepovedou. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že jsou jen výrazem bezradnosti a že vláda vytváří kostlivce, kteří ani neexistují. Například plánované zvýšení minimální mzdy Fiala označil za cestu do pekel.