Smlouva o radaru je hotová, padl poslední sporný bod

Praha - V jednání o hlavní smlouvě o americkém radaru v Brdech padl poslední sporný bod, paragraf o životním prostředí. Řekl to náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Pojar. Smlouva by tak podle něj mohla být dojednána během několika dnů, nejpozději při nadcházejícím summitu NATO v Bukurešti. Skutečnost, že Češi a Američané po roce dokončili jednání o americké radarové základně v Česku potvrdil v rozhovoru pro Hospodářské noviny i premiér Mirek Topolánek. Ke konci se blíží také vyjednávání o druhé smlouvě (SOFA).

Podle náměstka Pojara Američané ustoupili a odkaz na americký právní řád v této věci zmizel. V konečném důsledku nejde o velkou změnu, protože obě normy jsou přísné, i když ta česká je poněkud tvrdší. 

Pracovní text by měl být uzavřen v nejbližších dnech zřejmě v průběhu summitu NATO v Bukurešti. Poté se smlouvou budou zabývat právníci a překladatelé. Samotný podpis náměstek očekává na přelomu dubny a května. V médiích se v této souvislosti objevilo datum 5. května, kdy do Prahy přijede americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Její návštěva však zatím není potvrzena.

Česko podle diplomatických zdrojů nebude brát ohled na Polsko, které s Američany také vyjednává a podle českých politiků má nadstandardní a nesplnitelné požadavky. Varianta samostatného podpisu je podle diplomatických zdrojů dokonce odsouhlasena i polskou stranou.

Topolánek i Schwarzenberg: Podpis se blíží

Rovněž premiér Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že k uzavření hlavní smlouvy o radaru chybí už jen sjednat místo jejího podpisu. Že se vyjednávání o hlavní smlouvě blíží ke konci, potvrdil v Otázkách Václava Moravce i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Mám informace, že ve velké smlouvě jsou snad odstraněny poslední problémy. Nic nebrání tomu, abychom na summitu NATO v Bukurešti případně deklarovali možnost to podepsat,“ řekl Topolánek. Poslední „tři slova“, která nebyla dojednaná ještě při jeho únorové návštěvě ve Washingtonu, jsou podle něj již dohodnutá. „Kondicionály v tom, co říkám, ale jsou,“ dodal Topolánek.

Češi společně s USA potřebují na dubnový summit NATO do Bukurešti odletět s dojednanými podmínkami pro přestěhování radaru do Česka, aby mohli protiraketovému deštníku vyjednat podporu v NATO. Ta je důležitá hlavně kvůli tomu, aby vláda přesvědčila odpůrce radaru na domácí politické scéně. Zelení si jako svou podmínku pro souhlas s radarem stanovili právě podporu NATO.

Premiér Topolánek si je jistý, že podpora NATO radaru v závěrech summitu chybět nebude. „Diskuse je jen o slovesu: předpokládáme, vítáme. Vše ostatní je skryto v analýzách NATO. Nikdo nepochybuje o tom, že je tento systém nutný,“ řekl premiér. Totéž si od bukurešťského summitu slibují Američané.

Ta druhá smlouva

O druhé smlouvě SOFA, kterou má na starosti ministerstvo obrany, se zatím vyjednává. „Dá se předpokládat, že proběhne vyjednávání ještě v dalším týdnu, eventuálně ještě další kolo a poté by mohlo být vše ukončeno,“ odhaduje Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Smlouva upravuje například to, čí zákony se budou vztahovat na americké vojáky na českém území. V této věci je už rozhodnuto - ve službě budou Američané spadat pod americké zákony, mimo službu pod české.

Strany se ale ještě nedohodly, komu by američtí vojáci měli odvádět daně nebo zda mají platit povinné ručení. Otevřená je i otázka, zda se podmínky budou vztahovat jen na radar nebo i na další možné umístění amerických vojáků na českém území.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24