České špičky na ruskou ambasádu nepřišly, Klaus a komunisté ano

Praha – Na dnešní slavností recepci ke Dni vítězství na ruské ambasádě nepřišel nikdo z vrcholných politických představitelů České republiky. Bývalý prezident Václav Klaus, Vojtěch Filip (KSČM) či bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD) se ale dostavili. Političtí činitelé se nicméně zúčastnili Pietního aktu na Olšanských hřbitovech u pomníků padlých sovětských vojáků. Věnec k jejich hrobům položil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Zatímco Česko slavilo výročí hlavních událostí konce války už včera, právě na dnešek připadá takzvaný Den vítězství v Rusku a zemích bývalého sovětského svazu. Vzpomínka na 140 tisíc sovětských vojáků, kteří padli při bojích s nacisty v Československu, proběhla třeba na Olšanských hřbitovech. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček tam položil věnce ke hrobům vojáků Rudé armády. Na Olšanských hřbitovech byla tradičně sloužena také pravoslavná mše za mrtvé. I na Olšanských hřbitovech se letos projevila krize kolem Ukrajiny. Nedorazili sem zástupci ukrajinské ambasády,  ani tu nevlála ukrajinská vlajka.

Milan Štěch, předseda Senátu

„Přes všechny problémy, které v současnosti zažíváme, si musíme vážit všech, včetně vojáků Rudé armády, kteří položili za naši svobodu své životy. Nebýt obratu u Stalingradu, možná by tady naše země ani my jsme nebyli.“

Ve stejný den také pořádá ruská ambasáda tradiční recepci. Loni se jí zúčastnil i prezident Miloš Zeman a pak na sebe upozornil nejistým krokem při ceremoniálu odemykání komory s korunovačními klenoty v katedrále sv. Víta. Média kvůli tomu spekulovala o jeho opilosti, Hrad prezidentovu indispozici vysvětlil tím, že měl virózu. Letos Zeman na recepci nedorazil.

Kmoníček: O bojkot Zemana nejde

Po událostech na Ukrajině v minulých týdnech ale jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie kritizovali Moskvu za její postup. Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka prezident akci nebojkotuje, pouze je pracovně v Lánech. Letos tak českou hlavu státu zastoupil jen ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. „Pan prezident má dnes svůj osobní program v Lánech. Nic jiného bych v tom opravdu nehledal,“ podotkl Kmoníček. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima.

Rusnok, Mynář či Kavan. Na ruské ambasádě nechybí minulá vláda

Na recepci přesto zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. „Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít,“ zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD). Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Hrad zastupuje kancléř Vratislav Mynář.

Stejně jako v minulých letech se recepce zúčastnil i bývalý prezident Václav Klaus. Ten řekl, že obavy z toho, že by jej mohli novináři napadat, pro něj nebyly důvodem na recepci nepřijít. Naopak pro něj spíše byly motivací. „To, jak se chová současná vláda i prezident, považuji za nedobré,“ poznamenal Klaus. „Chodil jsem sem dlouhá léta a považoval bych neloajální vůči sobě, kdybych se polekal toho, že budou nějací pisálkové psát nevlídné zprávy o mně. Považoval bych to za určitou zradu proti sobě, kdybych sem dnes nepřišel,“ uvedl. Další sváteční akce pořádá třeba Ruské středisko vědy a kultury, které připomene konec války koncertem.

Ruský velvyslanec v ČR Sergej Kiseljov upozornil na současné údajné překrucování pravdy. „Fanatičtí vrazi a bandité jsou představováni jako národní hrdinové a bojovníci za nezávislost. Za pravdy jsou vydávány výmysly a falšování skutečnosti radikálními silami,“ prohlásil velvyslanec v nepřímé narážce na události na Ukrajině.

„Je to reálný vztah k dnešnímu vedení Ruska. Jde o to, že to, co se nyní odehrává na Ukrajině, je skutečná tragédie,“ komentoval profesor Andrej Borisovič Zubov.

Recepce, na které zněly ruské častušky a jejíž účastníci nosili černo-oranžové svatojiřské stuhy – symbol hrdinství Rudé armády, ale i proruských separatistů na Ukrajině, se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Ti byli dnes na návštěvě Moravskoslezského kraje.

  • „Je logické, že se vysocí státní představitelé nepohrnou na tuto recepci v situaci, kdy Rusko nepostupuje v rámci toho, co bychom si v Evropě představovali, tzn. Rusko ještě nevynaložilo dostatečné úsilí na to, aby se zmírnila krize na Ukrajině,“ komentoval svou neúčast Sobotka.

Rusko dnes k velvyslanectví přišla podpořit desítka lidí, které svolal Komunistický svaz mládeže. Nesli s sebou rudou vlajku se srpem a kladivem, na oblečení měli černo-oranžové stužky. Podle pořadatele Ladislava Kašuky čeští politici o událostech na Ukrajině záměrně lžou. Za ukrajinskou krizi podle něho nemůže Rusko, ale EU a USA kvůli svému vměšování do záležitostí Ukrajiny. Ruská federace prý jen chránila své lidi na Krymu. Účastníci s sebou k ambasádě přinesli petici „Na podporu Ruska a sebeurčení národů referendem“.