Zubaři nechtějí zveřejňování smluv ani Němečka na svém sněmu

Praha – Snahu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zveřejňování smluv zubařů odmítla Česká stomatologická komora. Doporučí členům, aby zdravotním pojišťovnám nepovolili zveřejnění vzájemných smluv. Kvůli sporům o smlouvy a také vybírání regulačních poplatků v ordinacích nepozvali zubaři ministra Němečka na svůj nadcházející sněm. Na něm přitom chtějí o obou tématech jednat.

Jediné, k čemu podle prezidenta stomatologické komory Pavla Chrze zveřejňování smluv mezi zubaři a pojišťovnami povede, bude závist. „Zveřejňování smluv má možná smysl u nemocnic, ale ne u zubních ambulancí, protože mají všechny stejnou smlouvu a stejný cenový dodatek. Tam se nikde nic neliší,“ podotkl Pavel Chrz. Rozdíl je tak pouze v částce, kolik vydělal který zubař ze zdravotního pojištění. „A nebude tam částka, kterou musel vynaložit, aby tyto peníze mohl vydělat, takže to bude zavádějící,“ varoval prezident komory.

Když zástupci stomatologů o zveřejnění svých smluv s pojišťovnami s ministrem hovořili, jeho stanovisko nezviklali. Svatopluk Němeček odkázal na výrok správního soudu, podle kterého by se měly smlouvy zveřejňovat, Pavel Chrz je však přesvědčen, že ve skutečnosti má ministr pouze politické zadání. Němeček se již dohodl na zveřejňování smluv i bez souhlasu druhé strany s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Svaz zaměstnaneckých pojišťoven naopak trvá na souhlasu.

Komora nesouhlasí ani se zrušením třicetikorunových poplatků a kompenzací pro praxe připravovaných na leden příštího roku. „Jestliže není veřejné zdravotní pojištění schopno peníze najít někde jinde, tak zrušit ještě přívod od pacienta, který mi bereme jako formu spoluúčasti, ne regulaci, je nesmysl a je to škoda,“ řekl Chrz. Podotkl, že stomatologická komora nedostala od roku 2008, kdy se 30 korun za návštěvu u lékaře začalo platit, žádnou stížnost, která se týkala poplatků v zubařských ordinací.