Do senátních voleb chystá ODS a TOP 09 spolupráci, ne společné kandidátky

Praha - Strany TOP 09 a ODS se spojí v podzimní bitvě o Senát. Podle Lidových novin se dohodly, že v tradičně levicových regionech nasadí kandidáta vždy jen jedna z nich. Zatím ale nechtějí prozradit, ve kterých obvodech tento postup zvolí. ČSSD bude letos na podzim obhajovat dvě desítky křesel. ODS a TOP 09 by tak chtěly získat většinu jejích pozic.

„Téměř stoprocentně se nám podaří uzavřít dohodu o společném postupu v senátních volbách,“ řekl Lidovým novinám místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho slova potvrzuje i předseda ODS Petr Fiala. „Jednání jsme spolu začali vést ihned po mém zvolení do čela ODS,“ potvrdil.

Nepůjde ale o společné kandidátky, v levicových regionech nasadí obě pravicové strany pouze jednoho kandidáta. „Nebude to koaliční kandidát, bude vždy nominován námi nebo TOP 09, ale jedna strana vyjádří kandidátovi té druhé podporu,“ vysvětlil Fiala.

Pravicové rivaly TOP 09 a ODS, kteří v podstatě soupeří o stejného voliče, vedla ke spolupráci snaha získat pro pravici více senátorských míst. Fiala i Kalousek ale odmítají, že by tato spolupráce mohla vyústit ve vznik jedné strany.