Tuhý: Policie se zaměří na zdrogované řidiče, vše je ale otázkou peněz

Praha - Přibývá dopravních nehod, při kterých jsou řidiči pod vlivem návykových látek, nejčastěji pervitinu. Od roku 2010 při nich zemřelo skoro 50 lidí. „Policie má už dlouhodobě boj s drogovou kriminalitou mezi svými prioritami,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý, který upozornil, že častější odhalení zdrogovaných řidičů souvisí právě s přísnějšími kontrolami a lepším vybavením přístroje. „Policista u každé kontroly bude mít k dispozici prostředek, kterým může zjistit, zda je řidič pod vlivem drogy,“ slíbil Tuhý.

Test na přítomnost drog není na rozdíl od alkoholu povinný při každé kontrole. Policisté k němu přistupují jen v případech, kdy je řidič podezřelý. „Policie bude mnohem častěji kontrolovat i běžné řidiče. Vím, že to množná bude mnohé obtěžovat, ale je to nutné pro účinný boj s touto kriminalitou.“

Nedostatek peněz: Věčný problém české policie

Nákup nového vybavení je ale otázkou peněz a těch se české policii v poslední době nedostává. „Když jsem se po svém nástupu podíval, jaké bylo hospodaření, zjistil jsem, že minulé vlády poukazovaly stále na systémové úspory. To ale nejsou systémové úspory, ale oddálené investice,“ poukázal Tuhý na to, že hrozí, že modernizace vybavení není systémová. „Policie se ale potřebuje přizpůsobovat trendům, které jsou ve společnosti,“ upozornil.

Rozpočty jednotlivých regionů jsou podle Tuhého stabilizované. „Nechci tím ale říci, že celkově je ten rozpočet v policii vyrovnaný,“ poukázal právě na zastaralé vybavení, na jehož modernizaci nebylo v minulosti dost peněz. „Pokud bychom tak počítali vnitřní dluh policie, mohl by být v miliardách,“ upozornil Tuhý s tím, že má-li se dostat česká policie na úroveň policejních sborů západoevropských zemí, bylo by třeba investic za desítky miliard.

V nejbližší době bude podle Tuhého potřebovat policie například zhruba 500 nových vozidel pro kriminální policii, v dalším roce pak rovněž 500 hlídkových vozidel. Do budoucna by policii taky měly více pomáhat takzvané zastavovací pásy. Teď jich má policie po celé republice do stovky, ale chce nakoupit další a zvažuje i pořízení speciálních zastavovacích sítí. Zastavovací síť funguje tak, že ujíždějící šofér najede buď na pevně ukotvenou, nebo na narychlo rozvinutou, nástrahu. Síť se pak omotá kolem přední nápravy a auto po pár metrech zastaví. Cena jedné sítě se pohybuje kolem 200 000 korun.

Modernizaci Tuhý chystá nejen v oblasti vybavení, ale také v organizaci policejní práce. Připravuje například zhodnocení vymezení pravomocí protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Chceme se bavit o tom, jak zabránit dublování činnosti mezi těmito útvary,“ uvedl Tuhý. K tomu by měl sloužit analytický útvar, který má k dispozici náměstek policejního prezidenta. „Budeme na tomto centrálním útvaru sdílet informace tak, abychom byli schopni si nastavit jednotný pohled na to prověřování,“ shrnul Tuhý.

Jediným kandidátem na náměstka pro kriminálku je Laube

Jediným kandidátem na náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování je podle policejního prezidenta Zdeněk Laube. Ten už je několik let šéfem policejního Útvaru speciálních činností, před rokem 1989 pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost. Nový policejní prezident ale Laubeho a jeho kvality hájí. „Já se za něho stavím. Pro mě je to velmi kvalitní manažer a dokazuje to celých 25 let, co funguje u novodobé policie,“ řekl Tuhý. Laube působí u policie více než 30 let. Tuhý zdůraznil, že více než 25 let po pádu komunistického režimu by se neměl označovat za člověka spojeného s StB.