USA budou opět rozdávat přistěhovalecká víza, přihlášky startují dnes

Praha – Dnes startuje další ročník americké loterie, ve které USA vyberou 50 tisíc držitelů zelených karet, což jsou přistěhovalecká víza pro rok 2012. Uchazeče přitom vybírají ze zemí, které mají nízký poměr přistěhovalců. Přihlásit se tak můžou i Češi, a to až do 3. listopadu. Kandidáty vybírá americké ministerstvo zahraničí zcela náhodně. Podmínkou je, aby žadatelé o vízum měli minimálně středoškolské vzdělání nebo dva roky praxi v zaměstnaní v posledních pěti letech.

Registrace do loterie o americká víza je bezplatná. Jednoduchý formulář je ke stažení na stránkách americké ambasády, kde také uchazeči najdou další podrobnosti k programu. Vyplněnou přihlášku pak musí po internetu také odeslat, přihlášky poštou totiž úřady neakceptují. „Upozorňujeme zájemce také na to, že každý účastník loterie smí podat pouze jednu žádost. V opačném případě bude z projektu vyloučen,“ upozornil Petr Doležel z americké ambasády. 

Výsledky se pak uchazeči dozví opět na internetu, postupně by se tam měly objevovat od května příštího roku. Letos získalo zelenou kartu 42 Čechů a všichni ji využili. Loni to bylo ještě o 15 úspěšných uchazečů více.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod