První oběť českých eurovoleb: Končí Ondřej Liška

Praha - Šéf zelených Ondřej Liška rezignuje k 8. červnu na funkci předsedy strany. Důvodem je opakovaný volební neúspěch strany: naposledy v evropských volbách, kde Strana zelených získala 3,8 procenta a nedostala se tak do Evropského parlamentu. Možné vyvození osobní odpovědnosti Liška naznačil již včera večer. „Je to samozřejmě neúspěch Strany zelených a na prvním místě je to neúspěch můj. Jsem předseda strany a zároveň jsem byl lídrem kandidátky. Je to moje osobní zodpovědnost a budu z toho muset vyvodit důsledky,“ prohlásil.

Výsledek eurovoleb byl pro Stranu zelených velkým zklamáním. Liška a jeho kolegové měli větší předpoklady úspěchu, přestože pro ně volby dopadly podobně jako ty do Poslanecké sněmovny před půl rokem. Zelení doufali v překročení hranice čtyř procent, což se nakonec nepodařilo.

„Vedení strany opuštím ve chvíli, kdy mám naprostou jistotu, že mezi našimi členy jsou stovky schopných zastupitelů,“ uvedl na tiskové konferenci Liška. „Strana zelených bude i nadále součástí české politické krajiny a věřím, že v budoucnu i silněji,“ dodal. Liška nesouhlasí s uzavírací pětiprocentní klauzulí do europarlamentu. Tam by měly být prý volby poměrné. „Nejde nám o stěžování, ale cítíme odpovědnost vůči 60 tisícům voličů, kteří nás volili a kteří mají právo být v parlamentu reprezentováni,“ prohlásil. 

Rezignující lídr Stranu zelených zároveň jmenoval jako jedinou nepopulistickou stranu v Česku. Dále poděkoval všem voličům a řekl, že žádný hlas v jakýchkoliv volbách nebyl ztracený.

Po jeho odchodu stranu povede první místopředsedkyně Jana Drápalová, starostka Nového Lískovce. Nového řádného předsedu zelení zvolí na sjezdu, který by se mohl uskutečnit po podzimních komunálních volbách.

Šestatřicetiletý Liška vede Zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala. V podzimních parlamentních volbách získala těsně nad tři procenta.

Lídr evropské kandidátky SZ Ondřej Liška
Zdroj: ČT24

Působení v politice

  • v roce 2002 vstoupil do SZ, vyprofiloval se jako její zahraničně-politický expert
  • v letech 2003 až 2004 byl místopředsedou strany(odstoupil kvůli sporům s tehdejším vedením strany) a také předsedou Česko-rakouského fóra pro dialog
  • v letech 2003 až 2005 působil v zastupitelstvu městské části Brno-střed (výbor pro kulturu a školství)
  • od června 2006 do června 2010 byl členem Poslanecké sněmovny
  • v roce 2007 byl místopředsedou poslaneckého klubu Strany zelených
  • od prosince 2007 do poloviny roku 2009 zastával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy
  • v září 2008 zvolen prvním místopředsedou Strany zelených (od 8. června 2009 po odstoupení předsedyMartina Bursíka stranu vedl)
  • 5. prosince 2009 byl zvolen předsedou strany