Vysoké školy využijí maturity nejdříve za rok, studenty má motivovat klip

Praha – Ministerstvo školství dnes oficiálně zahájilo generálku státních maturit. Distribuce zkušební dokumentace bude probíhat celý tento týden. Maturanti do lavic usednou 11. října. Jako první je v 09:00 čeká český jazyk a didaktický test. Konečné výsledky budou mít školy k dispozici nejpozději 3. listopadu. Ke generálce je nyní přihlášeno 1 225 škol z celkových 1 278. Ministerstvo chce maturanty motivovat i klipy, ve kterých figuruje fotbalista Václav Kadlec a zpěvačka Tereza Vágnerová. Ministr školství Josef Dobeš se ale domnívá, že je potřeba nechat maturitu nejprve rok až dva běžet a vyzkoušet, zda její různé úrovně skutečně měří to, co se od nich očekává. Pak teprve má smysl příslib rektorů, že výsledky státní maturity využijí k přijímání na vysoké školy. Zároveň dodal, že přesně za rok chce spustit pilotní srovnávací zkoušky i na základních školách.

Na vyhodnocení testů písemných prací mají školy týden. Výsledky dostanou žáci a školy k dispozici přibližně 12 dnů od oficiální přihlášky k ostré maturitní zkoušce. „Výsledky maturitní generálky by jim mohly pomoci ve správné volbě,“ domnívá se ředitel CERMATu Pavel Zelený. Díky zkušební maturitě budou podle něj mít žáci i učitelé také dostatek času na to, aby se mohli připravit na ostrou maturitu, která je čeká v létě a „nenaplnily se tak katastrofické scénáře týkající se neúspěšnosti maturantů“.

Studenti si mohou zkusit všechny tři povinné předměty

Zelený ale zároveň upozornil, že výsledky zkoušek mají z celostátního hlediska jen orientační váhu. Zkušební maturita probíhá na začátku 4. ročníku a studentům tak bude chybět část látky. „Bojkoty zkoušek ze strany některých žáků tak v tomto ohledu poněkud postrádají smysl. Doporučuji všem, ať této příležitosti využijí,“ dodal s tím, že další generace maturantů už takovou možnost mít nebudou.    

Studenti si v říjnu zkusí český jazyk, cizí jazyk i matematiku, podle toho, jak si předměty navolili v průběhu června na přihláškách. Tehdy si museli zvolit i základní nebo vyšší úroveň obtížnosti. Tři čtvrtiny si zvolily variantu lehčí. „V generálce si mohou žáci zkusit všechny tři předměty, aby se pak mohli lépe rozhodnout, jestli půjdou do cizího jazyka, nebo do matematiky,“ upozornil Dobeš. Tuto variantu si podle Zeleného vybrala asi třetina žáků. Matematiku zvolilo 45 procent studentů. Z pěti možných jazyků si tři čtvrtiny vybraly angličtinu. Pokud si studenti chtějí vyzkoušet také obě verze obtížnosti, mohou si modelové zadání stáhnout z internetových stránek. O pomoc mohou případně požádat i učitele.  

Středisko pro přípravu maturit CERMAT garantuje utajení testů až do okamžiku, kdy si je převezmou školy. Poté podle Zeleného přebírají odpovědnost ředitelé škol: „Předpokládám, že budou dostatečně při smyslech a nebudou hazardovat s tím, že by testy unikly právě z jejich školy,“ řekl ČT. Pokud dodavatel nestihne rozvézt testy včas, hrozí mu sankce až 50 milionů. Vysoké sankce jsou i za případný únik testů. Pokuta je 500 tisíc korun, pokud se navíc prokáže úmysl, musí viník uhradit i škodu, která představuje 50 milionů korun za jednu sadu testů. Ministerstvo má zároveň připravenou i záložní variantu. Vše se ale bude týkat až letního oficiálního termínu státní maturity. Generálka by proto měla například ověřit, jak si ředitelé poradí s bezpečnostním uložením dokumentace. 

Celkové náklady na maturitní generálku dosáhly 120 milionů korun. 85 procent nákladů jde z evropského sociálního fondu, 15 procent z prostředků státního rozpočtu. „Na jednu realizovanou zkoušku tak připadá necelých 300 korun,“ dodal Zelený. Třetina z celkové sumy jde navíc učitelům, kteří generálku zajišťují.

Podoba státních maturit v roce 2011
Zdroj: ČT24
Vydáno pod