Ransdorf: Volební účast? Horor způsobený médii, politiky i Unií samou

Praha – Osmnáctiprocentní účast Čechů v evropských volbách je katastrofálně nízké číslo a „horor“. V Hyde Parku ČT24 to prohlásil staronový europoslanec z KSČM Miloslav Ransdorf. Vinu podle něj nesou média, politické strany, pasivita českého parlamentu i špatná komunikace evropských institucí s občany. V Česku a na Slovensku šlo volit vůbec nejméně lidí v rámci celé osmadvacítky.

Ransdorf: Evropská integrace? Rozumný proces, špatné prostředky (zdroj: ČT24)

„Volební účast je katastrofální. Osmnáct a půl procenta je horor,“ uvedl veterán Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf, jehož do Bruselu tentokrát dostaly preferenční hlasy komunistických voličů; na kandidátce KSČM totiž zaujímal čtvrtou pozici - a straně se podařilo získat tři křesla. To podle Ransdorfa nelze považovat za úspěch.

Znovuzvolený europoslanec si přitom myslí, že by komunisté mohli do srdce Unie poslat i víc než čtyři zástupce a za relativně hubený výsledek viní „koncepci kampaně“. „Měli bychom dělat kampaň způsobem, který odpovídá situaci, a reflektovat krizi, která u nás je,“ konstatoval v Hyde Parku ve stejný den, kdy ČSÚ varoval před rostoucí hrozbou chudoby. V současnosti hrozí půldruhému milionu Čechů (více zde). „Sociální a ekonomické problémy je třeba brát vážně,“ dodává s tím, že své výhrady ke kampani chce se spolustraníky řešit na ústředním výboru strany na konci června.

Předseda strany Vojtěch Filip (v rozporu s Ransdorfem) vysvětluje slabší komunistické zisky tím, že se část stranických voličů patří mezi euroskeptiky, kteří pochybují o postavení Evropského parlamentu – a k volbám proto nepřišli.

Sám europoslanec uvádí, že za nízkou volební účastí Čechů stojí komunikace jednotlivých stran i evropských institucí, takže se lidem jeví evropská problematika jako vzdálená. Jedním dechem ale dodává, že v Česku v současnosti běží 16 tisíc projektů, kterou jsou kryty evropskými penězi. Shodně s prezidentem Milošem Zemanem potom dává Ransdorf nízkou volební účast za vinu i médiím. „Česká média mají u evropských orgánů jen tři zpravodaje. Malá Albánie, chudá země mimo EU, jich má dvanáct. Německá média tam mají přes sto zástupců,“ zdůrazňuje.

Ransdorf: Český parlament nevyužívá možnosti, které dal Lisabon

Současně s tím ale komunistický europoslanec upozorňuje i na ignorantství ze strany českého parlamentu, který podle něj například na konferenci o společné zemědělské politice vyslal jediného zástupce. Výhrady Ransdorf vznáší i k tomu, že Senát a Poslanecká sněmovna nedostatečně využívají možností, jež jim nově dává Lisabonská smlouva – a do českého veřejného prostoru tak opět nevnášejí evropská témata.

„Smlouva umožnila zapojení národních parlamentů do evropského legislativního procesu,“ uvádí s odkazem na tzv. princip žluté karty. Ten parlamentům umožňuje v osmitýdenní lhůtě varovat bruselské instituce (zejména Evropskou komisi) před nežádoucími dopady evropských zákonů – a ohradit se v momentu, kdy bruselská legislativa řeší otázku, kterou by si lépe ošetřily státy samy.

„Poslanecká sněmovna této možnosti nevyužila vůbec, Senát dvakrát. Žlutá karta přitom dává možnost zastavit, nebo spustit určitou iniciativu – a zapojením národních parlamentů se Evropská unie přiblíží občanům jednotlivých zemí,“ dodává Ransdorf.

Volební učast v zemích EU
Zdroj: ČT24/TNS