Proti tuberkulóze se od příštího roku už nebude povinně očkovat

Hradec Králové – Vakcinologové se na kongresu v Hradci Králové shodli, že očkování proti tuberkulóze už nebude plošné a povinné. Onemocnění totiž v Česku výrazně ustoupilo. Ročně onemocní jen osm set lidí. Ministerstvo zdravotnictví doporučení vakcinologů respektuje. Mělo by platit od nového roku.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula je proto, aby očkování zůstalo nutné pouze u rizikových skupin – například u lidí, kteří jezdí do rizikových oblastí, nebo naopak u imigrantů, kteří v Česku zakotví.

Pro konec povinného očkování mluví ještě jeden důvod. Po třiceti letech se totiž znovu objevil černý kašel. Komplikace po vakcinaci na TBC u dětí totiž boj s černým kašlem znesnadňuje. Tato nákaza si už vyžádala život jednoho novorozence. Podle lékařky Hany Cabrnochové kvůli tomu Česko loni zavedlo přeočkování desetiletých dětí. Když se vypustí očkování TBC, budou moci lékaři očkovat proti černému kašli dřív - ve věku dvou měsíců dítěte. Podle Cabrnochové se tím zlepší ochrana novorozených dětí.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jak ale vyřešit situaci, kdy někteří rodiče očkování svých dětí odmítají? Stát už nesmí trestat rodiče pokutami, když odmítnou povinnou vakcínu pro dítě. V létě tak rozhodl Nejvyšší správní soud. Věc odstartoval případ rodičů z Moravy, jejich dítě mělo po očkování hexavakcínou vedlejší reakce. V dalším očkování kromě tetanu odmítli rodiče pokračovat a od hygieniků dostali pokutu 8 tisíc korun. Rozhodnutí NSS jim ale dalo za pravdu v tom, že takový postup odporuje Listině základních práv a svobod. Stát jim musí pokutu vrátit. Lékaři teď přemýšlejí, jak upravit zákony, aby přesto nějakým způsobem rodiče k povinnému očkování dětí přinutili. Třeba tak jako v západní Evropě, kde neočkované dítě nesmí do kolektivu, třeba do školy. „Rodiče nejsou sankcionováni za to, že nenechali dítě očkovat, ale za to, že nejdou do školy,“ řekl k tomu již dříve Prymula.