Zemřela zasloužilá sociální demokratka Hana Orgoníková

Hradec Králové - Ve věku 67 let zemřela po vleklé nemoci dlouholetá poslankyně a sociální demokratka Hana Orgoníková. V prohlášení to uvedla ČSSD, podle níž patřila Orgoníková k vůbec nejdéle sloužícím zákonodárcům po roce 1989. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka ocenil její práci a vyjádřil rodině soustrast.

„Velmi si cením dlouholeté a poctivé práce, kterou Hana Orgoníková pro ČSSD vykonala, ať už jako poslankyně, nebo předsedkyně krajské organizace. Chtěl bych touto cestou vyjádřit hlubokou soustrast všem jejím blízkým. Smrt Hany Orgoníkové mne osobně velmi zasáhla, spolupracovali jsme na půdě sněmovny řadu let,“ uvedl Sobotka.

Hana Orgoníková se politicky angažovala nejprve v rámci Československé strany socialistické, posléze v Liberální straně národně sociální. V zákonodárném sboru - tehdy ještě České národní radě - usedla rodačka z Přibyslavi poprvé už v červnu 1992. Od té doby působila jako poslankyně nepřetržitě až do konce srpna loňského roku. Členkou ČSSD se stala v roce 1994.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD): „Celý svůj aktivní politický život zasvětila práci ve prospěch svého volebního obvodu, dlouhá léta se v Poslanecké sněmovně také zabývala problematikou lidských práv a národnostních menšin, patřila ke klíčovým osobnostem sněmovního petičního výboru.“

Od roku 2008 vedla krajskou organizaci sociální demokracie v Královéhradeckém kraji, letos v březnu funkci opustila. Převzal to po ní senátor a krajský radní Josef Táborský. „S Hanou Orgoníkovou jsem dlouhá léta intenzivně spolupracoval a vážil jsem si jejího zapálení pro naše sociálnědemokratické myšlenky,“ prohlásil.

Člen předsednictva ČSSD v hradeckém kraji a krajský radní Josef Dvořák ji označil za výraznou osobnost krajské buňky. „Ačkoliv jsem věděl, že má zdravotní problémy a je v nemocnici, tak jsem doufal, že je překoná. Byla velmi houževnatá, je to pro mě smutná zpráva,“ uvedl Dvořák.

Vydáno pod