Do spisu MUS smíme, vyvrací český úřad slova švýcarského tisku

Praha/Bellinzone - Česká republika může požádat o přístup do spisu k případu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových; reagoval tak na informaci švýcarského deníku Le Temps, podle něhož švýcarský soud v Bellinzone, který loni nepravomocně odsoudil pět českých manažerů, odmítl umožnit Česku přístup.

Ve svém rozhodnutí z 27. května švýcarský federální soud v Bellinzoně neuznal argument Prahy, že má na spisu „vědecký zájem nebo jiný zájem hodný ochrany“. Podle švýcarských novin to má pro ČR představovat třetí neúspěch v řadě: Nejprve nebyla připuštěna jako žalující strana a později ani jako strana poškozená.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ovšem tvrzení Le Temps vyvrací. Rozhodnutím soudu v Bellinzone podle něj český stát nepřišel o právo požádat o přístup vyšší instanci  – nejvyšší soud v Laussane. Mluvčí úřadu pro zastupování státu Robert Hurt navíc uvedl, že „soud prvního stupně České republice potvrdil, že jí bude zaslána ta část rozsudku, která se jí týká, a to i když nebyla stranou řízení“.

Další neúspěch v kauze MUS, Švýcaři odmítli ČR ukázat spis (zdroj: ČT24)

Odsouzení manažeři dostali v úterý od soudu rozsáhlé písemné odůvodnění loňského rozsudku, které má 591 stran a je ve francouzštině. Na odvolání ale mají jen 30 dní, což kritizují. „Ani několik dnů po doručení rozsudku stále nebudu vědět, proč mne vlastně soud odsoudil. Mohu se sice do měsíce proti prvoinstančnímu rozhodnutí odvolat, ovšem opět pouze ve francouzštině. Důkladné prostudování těchto materiálů přitom i za pomoci týmu kvalifikovaných právníků zabere několik týdnů,“ stěžoval si odsouzený Petr Kraus.   

Miliardy korun na zablokovaných účtech zamíří do švýcarské státní kasy

Podle Le Temps je rozsah písemného rozsudku ve Švýcarsku výjimečný. „Pokud je mi známo, žádný případ nedosáhl takového počtu stránek, snad s výjimkou Swissairu,“ poznamenal podle listu jeden expert na trestní právo. „A 591 stran, to je mimo normu,“ dodal. Mimořádná je také celková zadržená částka na stovkách bankovních účtů, která činí přes 660 milionů franků (skoro 15 miliard Kč).

Náklady vyšetřování byly vyčísleny na setinu přesně: 490 411,53 franku (přes 11 milionů korun). Odsouzení z toho mají pokrýt 314 000 franků (přes sedm milionů Kč), zbytek švýcarský stát. Zbývající stovky milionů franků (miliard korun) na zablokovaných účtech ovšem mají zamířit rovněž do švýcarské státní kasy jako „kompenzační pohledávka“.

Soud potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. Muži trvají na své nevině. Kauza se týká nákupu akcií MUS, které manažeři pořizovali za peníze firmy, jež pak podle soudu nevrátili. Českému státu způsobili podle tribunálu škodu tím, že v roce 1999 koupili státní podíl za nepřiměřeně nízkou částku 650 milionů korun.