150. výročí slaví dobrovolní hasiči v Litoměřicích

Litoměřice - Litoměřice centrem hasičů z celého Česka. Tisíce jich tam míří o tomto víkendu na tradiční setkání. Koná se každé tři roky, loni ho ale překazily povodně. Letos si to tak hasiči vynahradí, navíc si připomínají 150 let od založení prvního sboru. Ten vznikl v květnu 1864 ve Velvarech. S 350 tisíci členy jsou dnes dobrovolní hasiči největší zájmovou organizaci v zemi.

Česko má devět tisíc profesionálních hasičů, těch dobrovolných - včetně například dětí - je ale 350 tisíc a v posledních letech jich dokonce přibylo. „Profesionálové by bez nás dobrovolných hasičů nemohli fungovat, což samozřejmě platí i naopak,“ uvedl mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka Josef Nitra.

První hasičský sbor na území Česka byl německý a vznikl v roce 1850 v Zákupech. Ryze český sbor pak založili přesně před 150 lety obyvatelé Velvar.

Dnes jednotky dobrovolných hasičů financuje na základě zákona o požární ochraně stát prostřednictvím krajských úřadů. Další peníze dostávají SDH od domovských obcí. Obce například odkupují od státu pro své dobrovolné hasiče techniku, která sloužila profesionálním jednotkám.

Centrem českých hasičů se staly Litoměřice (zdroj: ČT24)

Stát zkusí vyjednat podporu dobrovolným hasičům v Bruselu, ze svého rozpočtu je může podpořit jen minimálně. „My dneska máme problém vydiskutovat vlastní rozpočet vnitra. Z těchto prostředků státních masivní podporu dobrovolným hasičům, byť by si ji zasloužili, nejsme schopni poskytnout,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Loni byla potřeba jinde, teď hasiči soustředili techniku v Litoměřicích. I tady se ale o povodních mluvilo. Roman Hlinovský pomáhal při těch v roce 2002 ve středních Čechách i v roce 2010 v Libereckém kraji a před pár dny se vrátil ze zaplaveného Srbska. „Měli válečný konflikt, tak na to mají systém, postarat se o lidi. Mám za to, že u nás evakuovat 30 tisíc lidí a postarat se o ně, by nebylo tak snadné. Tam to funguje perfektně,“ popsal své zážitky.

Povodně ukázaly, že jednotky dobrovolných hasičů často pracují v nedobrých podmínkách. „Samozřejmě bychom brali lepší techniku. Naši členové by potřebovali pracovní oděvy, ochranné prostředky do vody a podobně. Všechno je ale otázka peněz, kterých není nikdy dost,“ uvedl mluvčí.

Vydáno pod