O víkendu udeří tropy, pozor na některá koupaliště

Praha - Koupaliště se chystají na první letošní víkend, na který meteorologové slibují tropické teploty. Voda v přírodních koupalištích je podle hygieniků většinou dobrá, teplota se přibližuje 17 stupňům Celsia. Najde se ale pár míst, kde hygienici koupání nedoporučují. Je to například na jihu Čech rybník Hejtman a Staňkovský rybník či tábořiště Vojníkov na Písecku. Na severu Čech je to pak Sluníčko v Chrastavě u Liberce.

O víkendu udeří tropy, pozor na některá koupaliště (zdroj: ČT24)

V uvedených rybnících na jihu Čech neplatí zákaz koupání, hygienici ho ale nedoporučují dětem, těhotným ženám, lidem trpícím alergiemi a také s oslabeným imunitním systémem. Na dalších pěti sledovaných místech v Jihočeském kraji je voda vhodná ke koupání. Zdravotní problémy ovšem může přinést koupání na pláži v Lipně nad Vltavou, hygienici proto doporučují plavcům sprchu. Nejčistší voda na Lipně je v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Jedničku dostala také voda v autokempu Radava a u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku.

V Chrastavě u Liberce hygienici sice nedoporučují koupání ve Sluníčku, ale místní s tím nesouhlasí. „Je to přírodní koupaliště a je potřeba k tomu tak přistupovat,“ uvedl jeho správce Miloš Laksar. Vedení města vidí chybu ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž se neposuzuje jen aktuální kvalita vody, ale i stav v předchozích letech. To v Chrastavě považují za špatné. V kraji je pak zhoršená kvalita vody v Máchově jezeře a liberecké přehradě.

Rovněž v Karlovarském kraji je kvalita vody před sezonou na některých místech zhoršená, ne však nevhodná ke koupání. Příkladem je třeba Rolava v Karlových Varech. Velké nádrže v regionu mají podle prvních letošních testů vodu zatím většinou dobrou.

Čistou vodu a bezproblémové koupání nabízejí v těchto dnech přírodní koupaliště v Olomouckém kraji. Hygienici vzorky z Poděbrad a Plumlovské přehrady odebrali poprvé minulý týden a s kvalitou vody jsou spokojeni. Riziko při koupání nehrozí ani v přírodních koupalištích v Pardubickém kraji. Voda je tam většinou čistá, pouze na třech místech je kvalita mírně zhoršená. Přehrada Seč na Chrudimsku je kvůli vydatným dešťům zakalená.

Oblíbené rekreační rybníky v kraji Vysočina také nabízejí čistou vodu ke koupání. Ze 14 prověřených vodních ploch dopadly většinou dobře. Mírně nižší kvalitu vody mělo pět nádrží, například dalešická přehrada v Koněšíně na Třebíčsku. Podobná je situace v Pardubickém kraji, kde je voda v přírodních koupalištích čistá, pouze na třech místech je mírně zhoršená.

Kvalitní koupání slibují i koupaliště v Ústeckém, Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Bezpečné je také koupání v pražských přírodních koupalištích, nejlepší voda je v rybníku Motol a v betonové nádrži Divoká Šárka.