Kalousek: Současný služební zákon je nebezpečný pro demokracii

Praha – Současná podoba služebního zákona je podle opoziční TOP 09 neprůchozí. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by totiž na věčné časy byla zafixována struktura vedoucích pracovníků ve státní správě, kteří byli nedávno na svá místa dosazeni. Volby by pak byly zbytečné, míní Kalousek. Sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc ale ubezpečil, že současní politicky dosazení úředníci na ministerstvech nezůstanou a jejich nástupci vzejdou z výběrových řízení.

TOP 09 chce, aby bylo projednávání služebního zákona minimálně na 60 dní přerušeno. Norma, kterou koalice od prvního čtení zcela přepracovala, by podle TOP 09 měla být znovu projednána ve výborech. Současný návrh zákona je dle Kalouska nebezpečný pro demokracii.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil snahu TOP 09 za nebezpečnou hru, která může ohrozit čerpání peněz z EU. Podle Sobotky by měl Kalousek zpytovat svědomí, co pro přijetí služebního zákona udělal on. Také ANO požadavek opoziční strany odmítlo.

Koalice vyměnila úředníky, které služební zákon zafixuje ve funkcích

Pokud se tak nestane, TOP 09 zákon nepodpoří. Koalice podle něj v minulých měsících vyměnila řadu úředníků na vysokých pozicích na úřadech a nový zákon by je měl na těchto postech zafixovat. Hnutí ANO tento požadavek odmítá, podle něj by mohla být ohrožena účinnost zákona od ledna 2015. Koalice má však dostatek hlasů na to, aby služební zákon ve sněmovně prosadila.

Stanovisko TOP 09

„Návrh zákona velmi důsledně řeší neotřesitelnou stabilitu vedoucích pracovníků státní správy. Řadovým zaměstnancům však podobné vyšší jistoty nepřináší. Ti by byli vydáni na milost či nemilost politicky dosazeným a zákonem potvrzeným vedoucím pracovníkům.“

„Zákon zajišťuje stabilitu jen nově příchozím a jmenovaným,“ dodal Kalousek. A naopak ti, kteří vedli odbor po dobu vlády několika premiérů a nakonec byli v posledních měsících odejiti, by se nemohli přihlásit ani do prvního kola příjímacího řízení. Koalice má však odlišný názor. Podle předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka Kalousek zřejmě návrh nečetl.

TOP 09 nesouhlasí ani s tím, aby Generální ředitelství státní služby, které bude mít na starosti výběr státních tajemníků, působilo pod Úřadem vlády. Podle Kalouska by tak bylo příliš pod vlivem vládnoucích politiků.

A výtky k samotné normě má i KSČM. Podle poslance Jana Klána koalice dosud nezveřejnila, jaké finanční dopady bude zákon mít a kolika úředníků se bude týkat. Komunisté naopak vítají, že by měly být zrušeny smluvní platy a stanovily se maximální odměny úředníků.

Tejc: Úředníci vzejdou z výběrových řízení

Za návrh služebního zákona se v Hyde Parku ČT24 postavil poslanec vládní ČSSD Jeroným Tejc. Odmítl Kalouskovu výhradu, že ve vlivných funkcích navždy zůstanou lidé politicky dosazení současnou vládou. Tejc upozornil, že se znění zákona pozmění, se „zabetonováním“ současných úředníků ve funkcích již nepočítá. „Tak se dít nebude. Na všechna vedoucí místa budou vypsána výběrová řízení. Budou přesně stanovena kritéria, která ti lidé musí splňovat z hlediska délky praxe,“ poukázal. Politicky dosazení úředníci tak budou podle Tejce znevýhodněni dalšími zkouškami.

Dienstbier nedávno představil web o služebním zákonu 

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier hodlá zvýšit povědomí veřejnosti a médií o fenoménu státní služby. Proto na konci května Úřad vlády spustil nové webové stránky statnisluzba.cz. „Kolem státní služby se poslední dobou vyrojilo mnoho nepřesností, polopravd a mýtů. Stránky jsou pro nás důležitým nástrojem komunikace s novináři, odborníky, nevládními organizacemi a všemi ostatními, kteří by se rádi v problematice státní služby orientovali,“ vysvětluje existenci webu Dienstbier.

Vydáno pod