Prokůpek a Kohout – přeborníci ve lhaní opět podvedli naivní voliče

Praha – V každých volbách kandiduje celá řada bizarních uskupení. Nebylo tomu jinak ani v těch nedávných do Evropského parlamentu. Na jedné kandidátce se ale tentokrát sešli hned dva přeborníci v mystifikaci a lhaní – Václav Prokůpek a Lukáš Kohout. Spíše než o politiku šlo tentokrát o podnikatelský plán, jak získat statisícový příspěvek ze státní kasy. Více v reportáži Markéty Dobiášové a Davida Vondráčka.

O podvodech a mystifikacích Prokůpka a Kohouta už Reportéři ČT natáčeli několikrát. Oba muži byli odsouzeni kvůli podvodu i napadení. Kohout se celoživotně proslavil v roce 2002 jako falešný asistent předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. S falešným diplomatickým pasem tehdy obletěl celý svět, kde ho často hostili jako prominenta. Politikům tvrdil, že je novinář, novinářům zase, že je politik. Za podvody si pak kvůli tomu odseděl rok vězení a stále je v podmínce. V roce 2011 se pro změnu stal akceptovaným vůdcem protiromských pochodů v severních Čechách.

Zkušený mystifikátor a podvodník je i Václav Prokůpek z Rokycan. Před třemi lety způsobil poprask na mediální scéně, když do Parlamentních listů jako autor napsal vymyšlenou zprávu, že při zakládání romské strany zmizel romský pokladník i s kasou. Lživou informaci tehdy bleskově převzala další média, která se za ni později omlouvala.

Falešný právník s falešnými vysokoškolskými tituly

Prokůpek se ale ke lži nikdy nepřiznal. Naopak se začal chlubit tím, že byl vysokoškolský pedagog na Univerzitě Jana Amose Komenského, že vyučoval masovou komunikaci a pyšnil se mnoha tituly před jménem i za jménem. Ve skutečnosti ho ale vysoké školy, kde měl studovat, neznaly, byl dvakrát souzen a natáčení před kamerou se úspěšně vyhýbal.

Podvodníci do voleb (zdroj: ČT24)

Reportérům ČT později tvrdil, že články na zpravodajských serverech nikdy nepsal a že o něm lži šíří paní Wünschová. „Je to paní, která proti mně vede dlouhodobou stalkingovou kampaň,“ prohlásil v květnu 2011. Marie Wünschová je ale bývalá učitelka, které Prokůpek před čtyřmi lety tvrdil, že je právník, a měl ji zastupovat ve sporu se stavebním úřadem. „S takovým gaunerem a zločincem jsem se za celý život nesetkala,“ uvedla na jeho adresu. Domnělému právníkovi totiž zaplatila 34 tisíc. Neměla ale žádný doklad, a tak se policii podvod prokázat nepodařilo. Někdo ale poté na internet vyvěsil inzerát a její telefonní číslo s nabídkou sexuálních sadomasochistických služeb. Pachatele rokycanská policie také nezjistila.

Před pár lety ovšem dostal Prokůpek podmínku za napadení sedmdesátiletého důchodce a zhruba před měsícem byl podmíněně odsouzen na dva měsíce kvůli napadení bývalého poslance ODS Vladislava Vilímce.

ANeO se ze spolupráce s Prokůpkem pomalu vzpamatovává

Spolu s Kohoutem se pak nedávno oba objevili na scéně znovu. Tentokrát, když ovládli politickou stranu Aktiv nezávislých občanů a chtěli s ní proniknout do Evropského parlamentu. Prokůpka údajně oslovil bývalý předseda strany a na sněmu byl následně zvolen i novým předsedou. „On se zvolil vlastně sám. Kohout byl dvojka nebo trojka a najednou byl místopředseda, Prokůpek předseda. Tam se člověk nestačil divit,“ popsala dění ve straně bývalá kandidátka ANeO do EP Eva Hůlková. Předseda ANeO Karol Schneider přitom o žádné schůzce, kde proběhla volba, nevěděl. „Nikdo mě na nic nepozval. Stalo se a všichni drželi zobák,“ podotkl.

Václav Prokůpek
Zdroj: ČT24

Kohouta prý oslovil sám Prokůpek, který chtěl využít jeho politický talent: „Chtěl jsem mu dát druhou šanci, protože každý člověk, i když se dopustí omylu, a já jsem se v životě dopustil spousty chyb, tak by měl dostat druhou šanci.“ Kohout slíbil, že pro kampaň udělá maximum: „Že možná udělám i užitečného idiota v některých mediálních výstřelcích.“ Skandál a zviditelnění strany na sebe opravdu nenechaly dlouho čekat.

Internet byl před volbami plný článků o tom, jak ve volební kampani pro stranu Aktiv nezávislých občanů ve svých politických prohlášeních zneužil texty jiných politiků i rasisticky název hudební kapely Čechomor. V předvolebním speciálu Radiožurnálu pak například Kohout tvrdil, že se byl osobně podívat na Ukrajině. Reportérům ČT ale na kameru později se smíchem potvrdil, že byl v zemi naposledy před deseti lety: „Každý politik lže.“ Vedení strany slibovalo, že bude řešit Kohoutovo vyloučení. Prokůpek ale nakonec Kohouta jen pokáral.

Lukáš Kohout: „Myslím, že rádoby exotů je na kandidátkách mnohem víc. To, zda je na kandidátce nějaký podvodník, nebo není, myslím už naší politice nemůže ublížit, ani ji nějak uzdravit.“

Podle Hůlkové Prokůpka od začátku zajímalo především to, aby se dostal ke stranickému účtu, „a hlavně aby na tom účtu něco bylo“. V případě jednoprocentního zisku hlasů by totiž strana měla nárok na státní příspěvek ve výši 30 korun za jeden hlas. „Při volební účasti 23, 24 procent by to teoreticky mohlo vycházet třeba na milion korun,“ vypočítal Kohout. ANeO nakonec získalo 0,08 procenta hlasů a většina straníků i volební manažer a zmocněnec strany Norbert Naxera se ze spolupráce s Prokůpkem nyní vzpamatovávají. Naxera měl například dostat za odvedenou práci 40 tisíc měsíčně. Měli sice sepsanou smlouvu, Prokůpek mu ale dluží 80 tisíc.

Kohout: Já jsem sice magor, ale s noblesou

A jak uzavřel svou spolupráci s Prokůpkem Kohout? „Jsem v šoku z některých informací, které se potvrdily. Zneužití titulů je pro mě naprosto šokující a skandální. A v tom je ten rozdíl, že já jsem sice magor, ale magor ještě s nějakou noblesou,“ řekl Reportérům ČT s vážnou tváří. Poté ale se smíchem dodal: „Ty vole, co jsem to vyplodil?“

Václav Prokůpek ihned po vyhlášení výsledků voleb oznámil, že odchází z politiky. Stejně reagoval i Lukáš Kohout, který k 1. červnu rezignoval na funkci místopředsedy strany.