Zpěváka přijdou nacistické chvalozpěvy na tři roky vězení

Brno - Za rasistické texty českobudějovické kapely Imperium si její zpěvák Michal Moravec odpyká tři roky ve vězení. Moravcovo dovolání odmítl v neveřejném jednání Nejvyšší soud (NS). Moravec v dovolání neúspěšně žádal, aby soudci zrušili rozsudky okresního a krajského soudu v Českých Budějovicích. Nyní mu zbývá už jen spíše teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Moravcovi hrozilo až osmileté vězení. Dostal ale trest na samé spodní hranici sazby. Moravec byl shodou okolností zatčen při velké policejní razii proti organizátorům neonacistických koncertů.

Obžaloba tvrdila, že Moravec nechal vyrobit CD nosiče s texty oslavujícími nacionální socialismus. Nesly název Triumph of the Will, což je také jméno propagandistického filmu režisérky Leni Riefenstahlové o sjezdu NSDAP v roce 1934 v Norimberku. Podle obhajoby se Moravec ničeho nedopustil, texty prý nic závadného neobsahovaly, navíc jsou špatně srozumitelné.

Nahrávky pak Moravec částečně sám šířil a propagoval veřejnými produkcemi. V bookletu CD je text o „Vůdci“, jehož myšlenky, slova a činy nesmí být nikdy zapomenuty. Kapela také například v angličtině zpívala „bílá revoluce - jediné řešení“ a „mohutná léta železného orla“. Moravec v přípravném řízení vysvětloval, že kapela nezpívá bílá revoluce, tedy „white revolution“, ale psaná revoluce - „write revolution“. Prý má v angličtině špatnou výslovnost. Tvrdil také, že železný orel je už starověký symbol a on nemůže za to, že ho nacisté převzali.

Vydáno pod