Péče po emocionální stránce. Otcové slaví svůj den

Praha - Dnes je třetí červnová neděle, tedy Den otců. V Praze se koná oslava na Staroměstském náměstí, každoroční happening Tátafest se uskuteční odpoledne v parku Stromovka. Akce proběhnou také na zámku v Loučni na Nymbursku. Ve světě se Den otců slaví už přes sto let, dnes již téměř po celém světě.

"Není to jenom v tom uživit rodinu" (zdroj: ČT24)

Svátek zdůrazňuje důstojnost otcovství a zároveň upomíná na novou situaci otců v současnosti. „Když si porovnáme otcovství před dvaceti třiceti lety s tím současným, tak se dnes od otce daleko více očekává, že se bude věnovat dětem v každodenní péči. Není to jenom v tom uživit rodinu, ale také být kompetentní v péči a věnovat se dětem po emocionální stránce,“ uvažuje sociolog Martin Fafejta. V Česku se tradičně koná Tátafest, který od roku 2007 pořádá Liga otevřených mužů (stránky zde).

Americká tradice

„Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost. A že si zaslouží svůj svátek,“ říká ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára. Letošní již osmý ročník Tátafestu se v Praze uskuteční v parku Stromovka. Tátafesty se stejně jako v minulých letech budou konat také na řadě dalších míst v celé republice (program zde). Další akce se konají třeba v zámku Loučeň na Nymbursku (stránky zde).

Tradici založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit otcovské úsilí svého ovdovělého tatínka. První oslava se konala ve městě Spokane ve státě Washington roku 1910. V roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců. V mnoha latinskoamerických nebo katolických zemích, jakými jsou Itálie nebo Španělsko, otcové oslavují na sv. Josefa 19. března.

Vydáno pod