Expolicista dostane 80 tisíc za nezákonné stíhání v kauze Savoy

Praha – Bývalý policista Jiří Dvořák dostane od státu odškodné ve výši 80 tisíc korun. Jde o sumu za nezákonné trestní stíhání, které mu kladlo za vinu únik záznamu schůzky v hotelu Savoy před prezidentskou volbou v roce 2008. Nepravomocně o tom rozhodl obvodní soud. Dvořák ale požaduje po státu 3,5 milionu korun.

„Panu Dvořákovi byla přiznána náhrada škody ve výši 143 100 korun spočívající v nákladech vynaložených na obhajobu a dále mu byla přiznána náhrada nemajetkové újmy za nezákonné trestní stíhání ve výši 80 000 korun,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Kriminalisté Dvořáka původně vinili z toho, že pracovníkovi rozvědky Petru Bakešovi sehnal neoprávněně a pod smyšlenou záminkou videozáznam schůzky, který následně server Aktuálně.cz zveřejnil pouhé čtyři dny před prezidentskou volbou. Soud za to Dvořákovi nejprve uložil pokutu 40 000 korun a roční zákaz činnosti u policie, odvolací senát ho ale v roce 2012 osvobodil s tím, že nespáchal trestný čin – podle rozsudku při obstarávání záznamu nevěděl, že Bakeš nahrávku nepoužije ke služebním účelům.

Hotel musel zaplatit 80 tisíc korun za nezákonné využívání kamer

Dvořák se navíc hájil tím, že s Bakešem dlouhodobě spolupracoval a že šlo o běžnou operaci. Co na nahrávce bylo, se prý dozvěděl až zpětně z médií. Bakeše soudy potrestaly za zneužívání pravomoci a neoprávněné nakládání s osobními údaji tříletým zákazem působení u bezpečnostních sborů a pokutou 100 tisíc korun. Hotel dostal po zveřejnění nahrávky pokutu 80 000 korun za nezákonné využívání kamerového systému.

V hotelu se sešli exkancléř Jiří Weigl a lobbista Miroslav Šlouf. Podle spekulací jednali o získání hlasů ČSSD pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause. Nahrávka měla mimo jiné za následek to, že se Strana zelených kvůli obavě z netransparentních zákulisních dohod přiklonila k veřejné volbě prezidenta, kterou odmítali občanští demokraté. V souboji o funkci hlavy státu zvítězil Klaus, jenž porazil společného kandidáta ČSSD a zelených Jana Švejnara.