Pospíšil se vzdal poslaneckého mandátu

Praha – Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se dnes vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak poté, co byl v barvách TOP 09 a Starostů zvolen do Evropského parlamentu. Slib by měl skládat na mimořádné schůzi, která se uskuteční v polovině července. Dosud ve sněmovně seděl jako nezařazený.

Exministru spravedlnosti by poslanecký mandát vstupem do EP stejně zanikl. Pospíšilův krok znamená, že sněmovní frakce občanských demokratů má opět 16 členů jako po loňských sněmovních volbách o něco dříve. Ve sněmovní lavici by ho měl nahradit bývalý poslanec občanských demokratů Vladislav Vilímec.

Pospíšil po 12 letech v euroskeptické ODS vyhrál volby na kandidátce prounijní TOP 09. Přeběhnutí Jiřího Pospíšila ale voličům evidentně nevadilo – dostal přes 77 tisíc hlasů, vůbec nejvíc ze všech kandidátů. Sám se prý podobných výčitek o převlékání kabátů zprvu obával a nabídku od předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga dlouho zvažoval.

V evropských volbách uspěli i další dva poslanci - Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a Kateřina Konečná (KSČM). Za Polčáka by měl do sněmovny zamířit právník a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Dlouholetou poslankyni KSČM Konečnou by měl v dolní komoře vystřídat obchodní zástupce Leo Luzar.