Vonná koupel v žíravině? Chyba v překladu může mít fatální dopad

Praha – Knihu Dárky z přírody, která nevědomky nabádala k domácí koupeli v žíravině, vydavatelství stahuje z oběhu. Recept se týkal kuliček do koupele. Za záměnu původní jedlé sody za hydroxid sodný může špatný překlad. Upozornila na něj jedna ze čtenářek, která chemii vystudovala. Část výtisků ale mezi lidmi stále koluje.

Praktický rádce popisuje výrobu pěnivých kuliček do koupele, které by ale podle uvedeného receptu namísto slibovaného zahřátí mohly rovnou popálit. Mezi ingrediencemi je totiž nebezpečná žíravina – hydroxid sodný. „V momentě, kdy se dostane do vody, tak zaprvé může dojít k poleptání a zadruhé dochází k tomu, že se uvolňuje velké množství tepla a může dojít i k popálení,“ vysvětlil chemik VUT Brno Pavel Šiler. Při loknutí pak hrozí i poleptání jícnu, zásah do očí může způsobit dokonce slepotu.

V němčině je recept správně

Za vše přitom může jediná slovní záměna. Celkem na třech místech textu je neškodná jedlá soda zaměněna za nebezpečný hydroxid sodný. V německém originálu byl recept správně, chyba nastala v českém překladu. „Německé slovo v originále umožňuje dva významy a v českých odborných slovnících je standardně popsán jen jeden,“ upozorňuje šéfredaktor sekce technické literatury nakladatelství Grada Radomír Matulík.

Jiří Podzimek, odborný redaktor:

„Když napíšete místo Hitlerovo vlčí doupě Hitlerův vlčí zákop, tak je sice jasné, že ten překladatel je hlupák, ale tím neudělá žádnou zásadní chybu, to nikoho nezabije. Ale když jde o technologické záležitosti, s ingrediencemi, tak ta odpovědnost přirozeně stoupá.“

Odborní redaktoři, kteří ještě i po překladateli knihu kontrolovali, tvrdí, že pokud nejsou chemici, nemohli záměnu odhalit. Na chybu je tak jako první upozornila čtenářka s chemickým vzděláním. „Když jsme tuto chybu zjistili, tak jsme okamžitě zastavili prodej knihy v knihkupectvích, připravíme opravu,“ ujistil Matulík.

Knihkupectví tak knihu již stahují. Těm, kteří si ji pořídili přes internet, teď nakladatelství rozesílá varovné emaily. Nechce ale prozradit, jaký byl celkový náklad knihy v Česku. Do regálů se má kniha vrátit s přelepeným receptem. Na trhu je od února, od té doby už může být mezi lidmi podle odhadů několik stovek vydání.