Čtvrtstoletí naděje: Setkání dětských pacientů po transplantaci kostní dřeně

Praha - Už skoro 25 let transplantují lékaři dětem kostní dřeň. Výročí oslavili se svými pacienty, z nichž řada už má dnes vlastní potomky. Za tu doby jich zachránili stovky a jsou stále úspěšnější. Mnozí z pacientů dostali krvetvorné buňky od někoho z příbuzných, dalším ale pomohl někdo úplně cizí.

Události: Setkání pacientů, kteří žijí díky transplantaci (zdroj: ČT24)

Za 25 let dostalo kostní dřeň od zdravých dárců zhruba 500 dětí. Na dnešní sraz jich přišla polovina. A dorazili i lékaři, kteří byli u začátků takových transplantací. „Bylo mnoho těžkých úkolů, které jsme museli plně zvládnout, od těch prvních sterilních boxů, kde byl ten pacient úplně uzavřen a kde se k němu vůbec nemohlo,“ vzpomíná Otto Hrodek, tehdejší vedoucí hematologického oddělení II. dětské kliniky FN Motol. Tehdy se podobně izolovanému stanu říkalo Ostrov života. Po tři až čtyři týdny po transplantaci se stal jediným místem, kde mohl malý pacient přežít.

První nepříbuzenskou transplantaci provedli lékaři pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze v roce 1986, pacient ale tehdy bohužel nepřežil. První dětská transplantace následovala v roce 1992 ve fakultní nemocnici v Motole. Odběry se provádějí výhradně v plzeňské fakultní nemocnici, kde začal na počátku devadesátých let budovat národní registr dárců kostní dřeně tehdejší primář hematologicko-onkologického oddělení Vladimír Koza.

Ročně se transplantaci podrobí na 50 dětí

Kostní dřeň ročně potřebuje 50 malých pacientů. Přestože začátky byly těžké, pokroky v medicíně jich umožňují stále víc - včetně těch s nejtěžšími diagnózami. Nejvíce lékaře trápí především nedostatek dárců. Ve dvou registrech v Česku je zapsáno téměř 64 tisíc lidí. Stále to však nestačí. Díky spolupráci s podobnými centry ve světě často nemocným zachrání život kostní dřeň člověka ze zahraničí.

Dárci musí být nejméně 18 let, maximálně může mít 35 roků. Musí vážit alespoň 50 kilogramů a nesmí trvale užívat léky kromě antikoncepce. Transplantaci kostní dřeně v Česku ročně podstoupí několik set nemocných. Pokud máte zájem darovat kostní dřeň, je nejjednodušší se přihlásit na www.darujzivot.cz, kde se s vámi lékaři dohodnou na vstupním vyšetření. Stránky plzeňského registru jsou www.kostnidren.cz, postup je podobný. 

Kostní dřeň

Kostní dřeň je houbovitá tkáň uvnitř kostí. Jsou v ní obsaženy kmenové nebo také krvetvorné buňky. Tyto buňky jsou mateřskými buňkami, ze kterých se vyvíjejí všechny krevní elementy, tedy bílé a červené krvinky a krevní destičky. Bez kostní dřeně a její schopnosti vytvářet a obnovovat zásobu krevních buněk je lidský organismus těžce poškozen a ohrožují ho sebemenší infekce.

Vydáno pod