Podvody v armádě před soudem: místo tonerů drátky, míč či klíčenky

Praha - Na lavici obžalovaných Městského soudu v Praze dnes usedla trojice bývalých vysoce postavených armádních důstojníků. Podle žalobce se Petr Šmída, Ladislav Košner a Ivo Zbořil různou měrou podíleli na fiktivních objednávkách zboží nebo služeb, kterými ministerstvo obrany v letech 2002 až 2007 přišlo o zhruba 13,5 milionu korun. Šmída, který je hlavní postavou celé kauzy, vinu odmítl.

Šestačtyřicetiletý Šmída zastával v době, kterou popisuje trestní spis, jako plukovník funkce náčelníka plánovacího a organizačního oddělení operační sekce generálního štábu a později i vedoucího oddělení vnitřní správy sekce rozvoje druhů sil ministerstva obrany. Žalobce ho viní z toho, že v letech 2002 až 2007 u několika společností fiktivně objednal různé zboží nebo služby. Po zaplacení z pokladny ministerstva obrany totiž údajně odebral úplně jiné zboží, se kterým pak sám nakládal.

Z dodacích listů, které dnes četla předsedkyně trestního senátu Dana Pacholíková, vyplývá, že šlo o velmi různorodý sortiment. Na útvar místo oficiálně objednaných tonerů do tiskáren putovaly mycí prostředky, kancelářské židle, slovníky, gymnastický míč, třpytivé drátky a plastové koule, sešity, alkohol, značková pera, hrnky, klíčenky, sušenky, cukr, káva nebo čaj.

Šmída kvůli tomu čelí obvinění z podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jeho bývalí nadřízení Košner a Zbořil, kteří také údajně v několika případech figurovali, když například podepisovali různé dokumenty, jsou obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Šmídovi hrozí až 12 let, Zbořilovi až osm let a Košnerovi až pět let vězení.

Třiapadesátiletý Zbořil, tehdy v hodnosti brigádního generála, byl v letech 2003 až 2004 náčelníkem operační sekce generálního štábu, později ředitelem sekce rozvoje druhů sil ministerstva obrany. Jednapadesátiletý Košner se trestné činnosti podle spisu dopustil v letech 2005 a 2006, jako Zbořilův zástupce.