Bude Semelová za své výroky stíhána? Rozhodne rozbor politologa

Brno – Na základě rozboru politologa rozhodne státní zástupce Jan Petrásek, zda bude poslankyně Marta Semelová (KSČM) za výroky v Hyde Parku trestně stíhána, nebo ne. Semelová mluvila o tom, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném komunistickém procesu nebylo vynucené a o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 jako o „internacionální pomoci“. Žalobce zvažuje stíhání za podporu hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, za což hrozí až deset let vězení.

„Předpokládám, že závěr politologa bych mohl mít na stole tak za tři měsíce. Jde o poměrně složitou záležitost, která vyžaduje podrobné zkoumání,“ uvedl státní zástupce. Podle něj trestné činy typu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka bývají spáchány nenápadně. Nemusí jít hned o otevřenou propagaci, ale podpora je vyjadřována skrytě a nepřímo. Právě proto je nyní nutné k objasňování kauzy přizvat politologa.

Městské státní zastupitelství v Brně přijalo před několika týdny na poslankyni Semelovou dvě trestní oznámení, a to od starosty městské části Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) a od Dušana Makovského z iniciativy ProtiAlt. Ti se oznámením postavili proti výrokům poslankyně v pořadu ČT24 Hyde Park.

Semelová například vyslovila pochyby, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu byla vynucená. Horáková, účastnice protinacistického odboje a členka ČSNS, byla v komunistickém politickém procesu odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se následně distancovali další členové KSČM.

„Vše, co se v minulosti dělo, je třeba vnímat tehdejším pohledem“

  • „Bylo to v té době, já to samozřejmě považuji za nešťastné,“ uvedla Semelová k popravě Milady Horákové a jedním dechem dodala: „Dost pochybuji o tom, že to přiznání Milady Horákové bylo vynucené.“
  • „Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám jako komunistické straně přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí,“ pronesla k invazi vojsk v srpnu 1968 do Československa. Rozhodně by podle svých slov nemluvila o okupaci.
Zda bude Semelová za své výroky stíhána, rozhodne rozbor politologa (zdroj: ČT24)