Další ne pro církev – stát odmítl vrátit kapli sv. Anny

Mnichovo Hradiště – Stát odmítl vydat v církevních restitucích kapli svaté Anny v Mnichově Hradišti. Je významná mimo jiné tím, že v ní má hrobku jeden z nejslavnějších českých vojevůdců – Albrecht z Valdštejna. Litoměřické biskupství s rozhodnutím Národního památkového ústavu nesouhlasí. O případném soudu se zatím rozhoduje.

Další ne pro církev – stát odmítl vrátit kapli sv. Anny (zdroj: ČT24)

„Hlavním důvodem je, že nebylo dostatečně prokázáno, že kaple svaté Anny byla v rozhodném období užívána pro církevní účely,“ vysvětlila mluvčí Národního památkového ústavu Simona Juračková. Církev nedostane ani sochu sv. Anny stojící před kaplí. Sv. Anna je patronkou Mnichova Hradiště.

Litoměřické biskupství považuje kapli včetně nejbližšího okolí za svůj historický majetek, který vlastnila až do roku 1951. S odmítnutím své žádosti zásadně nesouhlasí. „Jsme přesvědčeni, že zákonný nárok na vydání tohoto majetku existuje,“ uvedla mluvčí biskupství Jana Michálková. Soudit se ale zatím církev o kapli nechce. Věří, že stát své rozhodnutí změní. Verdikt je ale konečný.

Nárok biskupství už letos v lednu zpochybnil i správce kaple a kastelán nedalekého zámku Radovan Chmel. „Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by kaple byla v majetku církve,“ řekl už dříve.

Druhou cennou památkou, kterou už stát církvi nevrátí, je hrad Bouzov u Olomouce. Zpět ho chtěl Řád německých rytířů; podle památkářů ale hrad v době, které se restituce týkají, řádu nepatřil a němečtí rytíři ho nevyužívali pro duchovní nebo pastorační účely.

Památkáři posuzují žádosti o další cenné kostely. Celkem jich církev podala 47, ústav zatím nevyhověl ani jedné z nich.

CÍRKEVNÍ RESTITUCE

Vrácení nemovitého majetku. Podle zákona by jeho hodnota měla být zhruba 75 miliard korun. Církve už podaly 5 600 žádostí, ve kterých nárokují 116 000 pozemků a skoro 1 900 staveb.

Finanční náhrady. Stát církvím v příštích třiceti letech vyplatí 59 miliard korun navýšených o inflaci. Tyto peníze představují náhradu za majetek, který už vydat nelze (církve nemají například nárok na majetek obcí a měst, jako jsou nemocnice, školy apod., i když jim tyto nemovitosti v minulosti patřily). První dvě miliardy z náhrad už církve inkasovaly.

Snížení státních příspěvků. V příštích sedmnácti letech se bude paralelně s výplatou náhrad snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes stát církvím vyplácí. V současnosti činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Vydáno pod