Švýcaři nebudou stíhat Janouška kvůli podezřelým transakcím

Praha - Švýcarské úřady nebudou stíhat podnikatele Romana Janouška, kterého podezřívaly z praní špinavých peněz. Případ jeho podezřelých milionových transakcí tak bude odložen. Příteli mnoha vlivných politiků Janouškovi už Švýcaři podle informací Aktuálně.cz dokonce uvolnili v přepočtu přes 200 milionů korun, které zablokovali v tamní ženevské bance Kredietbank. Se Švýcary o Janouškově případu jednalo pražské Vrchní státní zastupitelství, které loni řešilo právní pomoc pro Ženevu. Tehdy České úřady na dotaz švýcarských kolegů uvedly, že proti Janouškovi není v Česku vedeno žádné trestní řízení, a tím vše skončilo.

„Případ tím skončil, švýcarské úřady nehodlají Janouška obvinit, ani k tomu nebudou do Česka předávat další informace,“ řekl serveru vysoce důvěryhodný zdroj, který je detailně obeznámen s vyšetřováním. Švýcarská prokuratura ani sám Janoušek kauzu nekomentovali. Podle serveru se konkrétně jednalo o převody peněz na dvou účtech v Kredietbank, k nimž měl podnikatel dispoziční právo, a na nichž úřady na podzim roku 2008 zablokovaly v přepočtu 220 milionů korun. Janoušek totiž odmítal poskytnout švýcarským orgánům vysvětlení k jednotlivým transakcím.

Za další potíže si tak mohl do značné míry sám. Proč nakonec švýcarští policisté a prokurátoři dospěli k závěru, že Janouška stíhat nebudou, není v tuto chvíli jasné. Švýcarská prokuratura to neobjasnila, od počátku vyšetřování informace k Janouškovu případu novinářům neposkytuje. Jisté naopak podle serveru je, že o případ od samého počátku jevily enormní zájem zpravodajské služby několika států. „Aktivní byli především Němci,“ uvedl vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s aktivitami tajných služeb.

Janoušek byl v minulosti opakovaně podezříván ze spolupráce se zahraniční špionáží, nikdy to ale nikdo nedokázal. Zároveň se neobjevil důkaz, že Janoušek, letitý spojenec odcházejícího pražského primátora Pavla Béma, zbohatl nezákonně. Janouškův vliv v politice a byznysu dokládá mimo jiné i to, že byl podle specializovaného webu Golf.cz mezi hráči, které loni sezval do Karlových Varů na svůj turnaj prezident Václav Klaus.

Příběh vlivného byznysmena se švýcarskými úřady měl pak od počátku drtivý dopad na pražskou politickou scénu, zejména na přeskupení sil v ODS. Poté, co se po roce švýcarského vyšetřování loni dostaly na veřejnost informace o Janouškových potížích, odstartoval se tím pád jeho hlavního spojence Pavla Béma. Jeho primátorskou kariéru pak definitivně uzavřela kauza Opencard, přišel i o post prvního místopředsedy občanských demokratů.

Janoušek se k případu nevyjádřil

Roman Janoušek, přezdívaný v pražské politice Lord Voldemort jakožto „ten, o kterém se nemluví“, s novináři nekomunikuje. Doposud neposkytl žádný rozhovor ani vyjádření. A ani tentokrát telefon nezvedal, nereagoval ani na vzkazy zaslané přes prostředníky. „Zakládá si na své strategii, že je neviditelný, a nebude na tom nic měnit,“ tlumočil Janouškovo stanovisko jeden z prostředníků oslovených Aktuálně.cz.

Roman Janoušek
Zdroj: ČT24