Stíhaný kněz jezdil do Přerova z Ivanovic. Duchovní povinnosti tam neměl

Ivanovice na Hané - Kněz římskokatolické církve, který je obviněný ze sexuálního obtěžování nezletilých chlapců, působí 11 let v Ivanovicích na Hané. V Přerově, kde podle policie děti zneužíval, neměl žádné duchovní povinnosti. Jezdil tam na vlastní pěst.

Třiašedesátiletý duchovní, obviněný z ohrožování výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku, navštěvoval v Přerově místa s nejvyšší kriminalitou - takzvané přednádraží. Podle informací České televize často docházel konkrétně do Husovy a Kojetínské ulice. A podle svědků se zajímal především o mladé chlapce. Policisté ho podezřívají ze sexuálního obtěžování pěti nezletilých chlapců. Šetření zahájili na základě oznámení rodiče jednoho z nich. Kriminalisté ho údajně zatkli přímo v místě jeho podezřelých návštěv. Policie potvrdila zahájení stíhání duchovního, bližší informace ale také kvůli věku poškozených odmítá podat.

O tom, že farářovy výjezdy do Přerova neměly nic společného se službou duchovního, svědčí to, že ani jednou nenavštívil tamní farnost. „Osobně ho vůbec neznám, nepatří do našeho děkanátu. Jeho návštěvy musely být soukromou iniciativou,“ potvrdil přerovský kněz Pavel Hofírek.

Vydírání, říká hospodyně

Lidé z Ivanovic, kteří muže znají, nechtějí věřit, že by byl takových závažných deliktů schopen. Žena, která mu vede domácnost, míní, že by mohlo jít o křivé obvinění. „Je to sprosté vydírání. Má jít do důchodu, je v tom, chudák, nevinně,“ je přesvědčená hospodyně obviněného. V dobrém o něm mluví například starosta Ivanovic. „Pana faráře znám několik let, jeví se jako slušný a vzdělaný člověk. Jsem překvapený, co se o něm povídá,“ řekl starosta Josef Heretík.

Představitelé církve ujišťují, že kněz, kterému hrozí 6 měsíců až 5 roků vězení, není v kontaktu s věřícími, i když soud nevyhověl návrhu státního zástupce na uvalení vazby. „Tento duchovní je nyní na nemocenské, žádnou pastorační službu nevykonává a s věřícími není v kontaktu,“ řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Zatímco ve světě jsou sexuální delikty kněží páchané na dětech velkým problémem, v České republice se takové případy nestávají často. Naposledy před 13 lety potrestal soud podmínkou kněze Františka Mertu za obtěžování ministrantů. Aktuálně čeká ve vazbě na soudní proces duchovní Erik Tvrdoň z Havlíčkova Brodu. Podle obžaloby znásilnil mladou ženu a zneužil třináctiletou dívku.