U lékaře nebo v ambulanci už pacienti platit nebudou, plánuje ministr

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chystá rušení dalších poplatků. Vládě hodlá předložit zákon, který by rušil platby za návštěvu u praktického lékaře a specialisty, za ambulanci i za recept. Kabinet Bohuslava Sobotky by se měl návrhem zabývat už příští týden. Němeček to řekl při představování priorit ministerstva, za jeden z klíčových bodů označil celkovou ekonomickou stabilizaci zdravotnictví. Mezi prioritami hovořil i o prevenci nejzávažnějších onemocnění či podpoře zdravotnické turistiky, urychlit chce také vznik neziskových nemocnic.

K dalším prioritám, kterých má být celkem dvanáct, zařadil ministr Němeček prevenci civlizačních chorob, stejně tak onkologických problémů. „Jedním z dalších cílů je vytvoření spravedlivého a stabilního úhradového systému, to je také záležitost, která je u nás v plenkách,“ jmenoval ministr další cíl.

V nedávné době zrušil ministr poplatky za pobyt v nemocnici, což nedlouho poté zpochybnil jako rozumný krok ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zrušení poplatku označil za chybu a vyzval ke znovuotevření tématu. Premiér Bohuslav Sobotka se ale s odkazem na koaliční smlouvu postavil za Němečka s tím, že nevidí důvod ji měnit.

Priority ministerstva - informační agentura a vzdělávání lékařů

Ministr také plánuje vytvořit zdravotní informační agenturu. „Informace, které jsou nyní v různých registrech zcela nepropojeny, nejsou analyzovány a nedostávají se k lidem,“ prohlásil s předsevzetím změnit tento stav. Tento krok patřil k jedněm z doporučení zprávy OECD, kterou ve středu předneslo ministerstvo. Národní zdravotní informační agentura by měla vzejít z přeměny nynějšího Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Nemocnice dostanou v půli července od zdravotních pojišťoven náhradu za zrušené stokorunové poplatky, a to v jedné platbě za sedm měsíců a pak až do konce roku platbu za daný měsíc. „Zdravotnictví by příští rok mělo z veřejných peněz mít 244,3 miliardy korun, a v tomto rozsahu nyní projednávají zdravotní pojišťovny s poskytovateli výši úhrad na rok 2015,“ uvedla na Žofínském fóru k ekonomické stabilizaci resortu Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví. Celkem spotřebuje resort za rok 290 miliard korun včetně přímých plateb od pacientů.

V současnosti ministerstvo intenzivně pracuje na reformě postgraduálního vzdělávání, což souvisí s dostatkem lékařů a kvalitou péče. Do září má mít hotovou koncepci změn. „Možná to široká veřejnost nevnímá jako problém, ale když přijedete do jakékoli regionální nemocnice a ptáte se lékařů, co je trápí, řeknou vzdělávání, to je věc, která znemožňuje stabilizovat personál,“ shrnul ministr.

K prioritám ministra Němečka patří rušení poplatků (zdroj: ČT24)

Němeček chce tlačit i vznik neziskových nemocnic

K dvanácti prioritám řadí ministr i návrh zákona o neziskových nemocnicích, který by rád předložil do konce roku. Pacienti v nich budou mít garantováno celé spektrum poskytované péče, tedy i nevýnosné obory či pohotovost, což nyní některé nemocnice z ekonomických důvodů nečiní. Zaměstnanci by pak měli v platových tabulkách zase garanci příjmů, které budou odpovídat jejich kvalifikaci i zkušenostem.

Na neziskové nemocnice by se mohly změnit všechny nemocnice, které se pro to rozhodnou. Jako neziskové budou mít také garantovanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Žádný poskytovatel však nebude nucen, aby nemocnici do této podoby transformoval, zdůraznil ministr. Právní forma by měla být podle něj natolik atraktivní, že provozovatelé budou mít o změnu zájem.

12 priorit ministra Svatopluka Němečka:

  • ekonomická stabilizace zdravotnictví
  • zvýšení efektivity a transparentnosti systému veřejného zdravotnictví
  • prevence nejzávažnějších onemocnění, naplnění programu 2020
  • reforma systému postgraduálního vzdělávání lékařů
  • vytvoření stabilního a spravedlivého úhradového mechanismu
  • optimální využití evropských fondů
  • vybudování moderní národní zdravotní informační agentury
  • kvalita a bezpečnost zdravotní péče
  • koncepce rozvoje nemocniční péče a přijetí zákona o veřejných neziskových nemocnicích
  • efektivní řízení přímo řízených organizací
  • koncepce dlouhodobé paliativní a zdravotně-sociální péče
  • podpora zdravotní turistiky a zdravotnického exportu