Němeček si posvítí na nemocnice, chce zabránit únikům peněz

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček má v plánu zablokovat všechny cesty, kterými ze státních nemocnic můžou utíkat peníze. V reakci na obvinění bývalého šéfa z Homolky Vladimíra Dbalého chce také zprůhlednit výběrová řízení. Podle vyšetřovatelů Dbalý nemocnici spolu s dalšími třemi lidmi připravil víc než o 50 milionů skrze zmanipulovanou zakázku na digitalizaci. Dbalý i primář chirurgie Michal Toběrný dnes na policii odmítli vypovídat.

Ministr zdravotnictví chce změnit fungování firem kolem nemocnice. Nelíbí se mu zejména nákupy přes dceřiné firmy. „Dal jsem pokyn, aby tyto firmy byly zrušeny a byl zaveden systém standardního nákupu,“ prohlásil ministr. „Chci udělat všechno proto, aby riziko vyvádění peněz bylo minimalizováno,“ dodal. Právě obviněný exředitel Dbalý zakázky pro externí firmy prosazoval. Kauzu zmanipulované zakázky na digitalizaci policie v minulosti už dvakrát odložila. Případ nechala znovu otevřít vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policie lékaře Dbalého zadržela krátce po jeho noční službě

Většina obviněných strávila noc v celách předběžného zadržení pražské policie, odkud je policejní eskorta následně odvezla na výslech na protikorupční policii. Bývalý první muž nemocnice na Homolce dorazil k výslechu jednu hodinu po poledni, využil ale svého práva nevypovídat. K výslechům jako advokát jednoho z obviněných, Petra Kutila z firmy Holte Medical, dorazil i bývalý vrchní státní zástupce Rampula. V budově byl asi hodinu.

Němeček chce rázně zakročit proti úniku peněz z nemocnic (zdroj: ČT24)

Podle obvinění se skupina vedená exředitelem nemocnice Dbalým obohatila pomocí zmanipulované zakázky na digitalizaci chorobopisů v hodnotě 50 milionů korun. Pro nemocnici jako hlavní účetní firma stále pracuje společnost Bialešová s.r.o., která zakázku dostala právě za bývalého ředitele a policie její prostory včera celý den prohledávala.

  • Policie obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce ve středu. Údajně postupovali jako organizovaná skupina. Jsou podezřelí z praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.
  • Nemocnice zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Podle věstníku zakázek nemocnice původně předpokládala cenu 95 milionů korun, konečná cena činila 146 milionů korun bez DPH.

Nemocnice Na Homolce:

Jde o státní příspěvkovou organizaci, jejímž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice má 357 lůžek a kolem 1 800 zaměstnanců (z toho více než 270 lékařů). Loni tady hospitalizovali 20 232 osob a provedli 14 213 operací. Za loňský rok nemocnice vykázala zisk 38,4 milionu Kč.

Ředitelem nemocnice je od března 2012 neurochirurg Michal Šetlík. Dbalý byl šéfem Homolky od konce roku 2006, kdy jej do čela jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.