Začátek prázdnin přinesl 7 mrtvých, o 2 více než loni

Praha – Dopravní nehody o prvním prázdninovém víkendu si zatím vyžádaly sedm obětí, o dvě více než loni. Podle policie ale tragické nehody vesměs nesouvisejí přímo se zesílením provozu při odjezdech na dovolené. Provoz zhoustl hlavně v pátek, kdy se třeba na D1 vytvořila až desetikilometrová kolona. V červnu zemřelo celkem 66 lidí - jde o nejtragičtější měsíc od začátku roku.

Loni zemřelo při nehodách za poslední červnový víkend, od pátku do neděle, pět lidí. Letos byl začátek prázdnin o něco tragičtější. Mezi oběťmi byly například dvě starší chodkyně. Jednu srazil v pátek na Havlíčkobrodsku nákladní automobil a druhá nepřežila v sobotu srážku s osobním autem na Zlínsku. Další seniorka, tentokrát řidička osobního auta, zemřela v pátek na Strakonicku po srážce s vlakem na nechráněném přejezdu.

Zřejmě nejvážnější následky si vyžádala čelní srážka dvou osobních aut u Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku v noci na dnešek. Jedna žena zemřela a další čtyři lidé byli zraněni, z toho dva těžce. Jeden z řidičů zřejmě nezvládl řízení a v zatáčce vyjel do protisměru. Motorkář zemřel dnes po střetu s osobním autem na Příbramsku.

Co se týče hustoty provozu, byla nejvážnější situace v pátek, kdy se řada rodin po rozdání vysvědčení vydala na dovolené. Třeba na Benešovsku byla na D1 až deset kilometrů dlouhá kolona, a to kvůli špičce i hromadné nehodě.

Sobota byla klidnější, v neděli provoz zesílil. U Vyškova navíc zkomplikoval po poledni dopravu na D1 požár luxusního auta, trvalo dvě a půl hodiny, než byla dálnice opět průjezdná. Požár vznikl kvůli technické závadě a způsobil škodu za dva miliony korun.

Na českých silnicích zemřelo v červnu při nehodách zatím 66 lidí. Podle dostupných policejních statistik je červen nejtragičtějším letošním měsícem. Počet obětí proti loňskému červnu vzrostl o 29 a připomíná spíše loňské prázdninové měsíce, které patřily v loňských statistikách k nejhorším. Podle ředitele služby dopravní policie Tomáše Lercha ale byl v loňském červnu provoz na silnicích extrémně nízky zejména z důvodu povodní, které na mnoha místech dopravu omezovaly.

Zatím poslední letošní obětí je třiatřicetiletá řidička, která se dnes ráno na Jičínsku srazila v protisměru s nákladním vozem.

Lerch: Provoz loni v červnu snížily povodně (zdroj: ČT24)