Nemovitosti bez majitele brání rozvoji obcí, v Česku jich jsou tisíce

Praha - U více než devadesáti tisíc nemovitostí v celém Česku se nedaří najít vlastníka. Problémy s tím mají obce i sousedé. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových teď zveřejnil kompletní seznam takových domů a polností. Jejich majitelé teď mají 10 let na to, aby se o ně přihlásili. Seznamy všech nemovitostí i se jmény nedohledatelných majitelů se teď dají najít na internetu.

U devadesáti tisíc nemovitostí v ČR se nedaří najít vlastníka (zdroj: ČT24)

Celkem je u nás bezmála 92 tisíc nemovitostí s neznámým majitelem. Jde hlavně o opuštěná pole nebo zpustlé lesy. Pokud se o ně majitel nepřihlásí, propadnou státu. „Nový občanský zákoník stanovuje desetiletou lhůtu,“ vysvětlil mluvčí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Pavel Hortig.

Obce kvůli nedohledatelným majitelům přicházejí o daň z nemovitostí. Některé se ale kvůli tomu nemohou ani rozvíjet. Třeba město Brtnice by na poli, které patří neznámému majiteli, chtělo průmyslovou zónu. „Ti vlastníci jsou roztroušení po celé zeměkouli a my na to nemáme úředníky ani peníze, abychom je po celém světě hledali,“ konstatoval starosta Brtnice Stanislav Jirků.

S dohledáním majitelou mohou pomoci advokátní kanceláře

Například garáž v Rounku u Jihlavy patří podle katastru nemovitostí jistému Konrádu Weignerovi s neznámou adresou. Používají je ale sousedé, kteří dosud nevěděli, že jim vlastně nepatří. „Paní kupovala nemovitost po vysídlených Němcích a žije tu už 40 let s vědomím, že ta garáž je její,“ poznamenal starosta obce. Lidé se mohou obracet i na některé advokátní a realitní kanceláře, které v těchto případech nabízejí pomoc.