Kvůli odmítnutí úplatku přijdeme o zakázku, báli se manažeři

Praha – Soud dnes v kauze lobbisty Dalíka projednával listinné důkazy, které byly zabaveny při prohlídkách v sídle rakouské zbrojařské firmy Steyr. Z dokumentů vyplývá, že manažeři měli obavy, že o zakázku přijdou, protože odmítli žádost o úplatek. Domnívali se, že by úplatek mohla akceptovat jejich konkurence. Představitelé firmy v zabavených dokumentech zmínili i někdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka (ODS), který údajně „tlačil“ zakázku do politické roviny. Městský soud v Praze další jednání odročil na pátek. Za pokus o podvod v kauze armádních pandurů hrozí někdejšímu poradci expremiéra Topolánka až 10 let vězení. Dalík vinu odmítá.

Z dokumentů  zabavených při prohlídkách v sídle rakouské zbrojařské firmy Steyr vyplývá, že manažeři údajnou žádost o téměř půlmiliardový úplatek ze strany lobbisty Marka Dalíka při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur označovali jako „osobní požadavky“ nebo „osobní služby“. Manažeři s úplatkem nesouhlasili, a proto se obávali, že o zakázku přijdou. Vymýšleli také strategii, jak o zakázku nepřijít. Chtěli s českou vládou vyjednat například snížení počtu obrněnců a ceny zakázky, což se nakonec podařilo.

Předsedkyně trestního senátu Veronika Čeplová četla u hlavního líčení zejména dokumenty, které česká justice získala od rakouských žalobců, kteří kauzu rovněž vyšetřují. Šlo například o e-mailovou korespondenci nebo texty, které popisovaly schůzky a strategie vyjednávání o pandurech. 

Dokumenty: „Barták tlačil zakázku do politické roviny“

Soudkyně citovala také memorandum, které bylo sepsáno pro interní potřeby firmy Steyr. Text vznikl v lednu 2008 krátce po schůzkách, kde se Dalík údajně dopustil korupčního jednání. Text podrobně popisuje všechny kroky mezi Českem a zbrojařskou firmou od podpisu kontraktu až do inkriminovaných schůzek. Představitelé firmy v zabavených dokumentech zmínili i někdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka (ODS), který údajně „tlačil“ zakázku do politické roviny. 

Soudkyně četla například výpověď Lowa Droriho z izraelské zbrojovky, která transportéry vybavila věžovými systémy. Údajně měl nabízet pomoc k zaplacení úplatku. Při čtené výpovědi to ale popřel a uvedl, že se o úplatku dozvěděl až z médií. Soud bude pokračovat v pátek, kdy by měl přijít svědčit Stephan Szücs považovaný za jednoho z klíčových svědků. 

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Někdejšímu poradci premiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Dalík u soudu vinu odmítl. 

Kauza nákupu pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. V květnu městský soud nepravomocně zprostil viny Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončila údajná korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.