Auto za 1,6 milonu či pilotní kurz. Za co loni utráceli zákonodárci?

Praha – Ke konci června odevzdali zákonodárci přehled svých příjmů a majetků za loňský rok. Z dosud zveřejněných prohlášení vyplývá, že k nejlépe vydělávajícím patří ve sněmovně šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Na pronájmech nemovitostí zase nejvíce vydělal senátor Hassan Mezian. Mnozí zákonodárci ale splácejí i hypotéky a úvěry – největší sumy senátor Zdeněk Schwarz a poslanec Marek Černoch. V požadované lhůtě do konce června nedodal přiznání pouze jeden z 200 poslanců.

Majetkové přiznání za dobu od loňských voleb na sklonku října do konce roku měli zákonodárci podat do půlnoci na úterý. Vyplývá z něj mimo jiné i to, jak velké dluhy poslanci i senátoři mají. Vůbec největší úvěr – přes šest milionů – přiznal senátor Zdeněk Schwarz. Koupil dva domy a pozemky. Zadlužení jsou ale i poslanci – vůbec nejvíc Marek Černoch. Na první místo ho katapultovala i drahá škola pro dopravní piloty. „To bylo na splnění mého snu, který se povedl,“ podotkl.

Dluhy zákonodárců

Zdeněk Schwarz, ODS, senátor 6,1 mil Kč

Marek Černoch, Úsvit, poslanec 5,2 mil Kč

Zbyněk Stanjura, ODS, poslanec 5,1 mil Kč

Jan Hamáček, ČSSD, předseda sněmovny 3 mil Kč

Zdroj: majetková přiznání

Šéf hnutí Úsvit si ale připisuje naopak v tomto směru úspěchy. Za dva měsíce loňského roku si podnikáním přišel na víc než čtyři miliony a za necelé dva si koupil auto. Patří tak k nejlépe vydělávajícím zákonodárcům.

  • Tomio Okamura – příjem – 4,3 mil. Kč; koupě automobilu – 1,6 mil. Kč

Kdyby se dluhy a příjmy počítaly podle stranických klubů, bylo by hnutí Úsvit ale téměř v plusu. Okamura je také společníkem ve společnosti BREAK2WIN, v níž zastává stejnou pozici poslanec hnutí ANO Ivan Pilný. Mezi další zajímavosti patří stotisícový příjem Marka Černocha (Úsvit) ze zděděných autorských práv. Jeho otcem byl zpěvák Karel Černoch.

Mimo sněmovnu si víc vydělá i Rostislav Vyzula (ANO). Říká, že kvůli penězům do politiky rozhodně nešel a onkologickou praxi omezil jen velmi nerad. „Já jsem zpočátku, upřímně řečeno, neměl představu, že by práce byla tak náročná v Poslanecké sněmovně,“ reagoval.

  • Rostislav Vyzula – příjem – 442 tisíc Kč; půjčka na byt – 300 tisíc Kč

Nejen lékaři si ale chtějí zachovat práci i mimo parlament. Aktivní jsou také starostové. Ti si často přičítají ještě účast v dozorčích a správních radách podniků s městskou účastí, což pro jejich peněženku nemusí být vždy plus. „Jsou to všechno správní, dozorčí rady, kde tu funkci vykonávám zadarmo,“ vysvětlil poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec. Jiří Junek (KDU-ČSL) zase vykázal jako ředitel muzea ve Vysokém Mýtě stotisícový příjem, práce v Muzeu Cheb vynesla asi 60 tisíc korun Romanu Procházkovi (ANO).

Mandátový a imunitní výbor zkoumá jen formální stránku přiznání

Majetková přiznání kontrolují členové mandátového a imunitního výboru. Důležitá je ale jen formální stránka, správnost údajů nezkoumají. „Každý z nás má přidělených 20–25 přiznání ke kontrole. Okamžitě jak jsou zkontrolována, tak jsou potom zveřejněna,“ uvedla předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová. Přístupná je tak ke dnešku zhruba třetina prohlášení.

Kvůli pozdě podanému nebo špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám však zákonodárce postihnout nemůže. Případný postih od úřadu může dosáhnout až 50 tisíc korun. Podle zkušeností z minulosti a vzhledem tomu, že u poslanců bude prodlení v dodání dokumentů minimální, není vyloučeno, že výbor pravděpodobně k podnětu nepřistoupí.

Zákonodárci odevzdali přehled svých příjmů a majetků za loňský rok (zdroj: ČT24)