Rathův otec žádal vrácení zabavených milionů, soud mu nevyhověl

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 zamítl žádost otce bývalého hejtmana a exposlance ČSSD Davida Ratha o vrácení více než osmi milionů korun. Peníze zabavila policie při domovní prohlídce v květnu 2012. Podle Rathova otce Ratmíra ale nepatří požadované peníze jeho synovi. O rozhodnutí informoval server Aktuálně.cz, verdikt potvrdila i soudkyně Marie Filippiová. Rath starší se ještě může odvolat k Městskému soudu v Praze, rozhodnutí totiž není pravomocné.

Rathův otec se podle soudkyně domáhal českých bankovek v hodnotě přes 7 300 000 korun a 39 000 euro (cca milion korun). Podle Filippiové byly peníze zabavené v rámci trestního řízení, a proto by měl dále v této záležitosti rozhodovat trestní soud. Proto prý žádost zamítla. Rath starší se ještě může odvolat k Městskému soudu v Praze, což podle soudkyně prý zřejmě udělá.

Policie peníze zabavila při domovních prohlídkách v Rathově domě v Hostivici. Ratmír Rath tvrdí, že peníze nejsou jeho syna Davida, jehož případ od loňského srpna projednává Krajský soud v Praze. Ratmír Rath si podle svých slov vydělal peníze dříve za práci lékaře v zahraničí a také z pronájmu restaurace, kterou rodina získala v restituci.

Hlavní líčení v kauze Rath začne po prázdninách

Exposlance Ratha zadržela policie v polovině května 2012. Více než rok strávil ve vazbě, stejně jako další hlavní obžalovaní v kauze - bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, nyní Kottová a její tehdejší přítel, kterého si nedávno vzala za muže, Petr Kott. Ten působil jako náměstek nemocnic Středočeského kraje a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Obžaloba dvojici lékařů označuje jako organizátory korupce při stavebních zakázkách a tendrech na modernizaci nemocnic. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších osm lidí. Rath a další obvinění odmítají, někteří se k obžalobě nevyjádřili. Hlavní líčení je zatím nařízené do září, kdy zřejmě ještě neskončí kvůli dalším návrhům na dokazování a výslechy svědků.

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová před Krajským soudem v Praze
Zdroj: ČT24/Jan Langer