Referendum v ČSSD: Straníci rozhodnou o změnách stanov

Praha - Sociální demokracie vůbec poprvé rozeslala svým členům hlasovací lístky pro vnitrostranické referendum o změnách v chodu strany. V něm se mohou vyjádřit například ke kumulaci veřejných funkcí nebo ke způsobu schvalování kandidátek. Do budoucna by vedení strany chtělo v podobných referendech rozhodovat například i o programu. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka věří, že tento krok přiláká do ČSSD i nové členy.

Vedení ČSSD podalo celkem 22 577 doporučených zásilek s hlasovacími lístky na poště na Masarykově nádraží v Praze. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že plebiscit nejen oživí největší vládní stranu, ale přiláká do ní také nové členy.

Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka po odevzdání zásilek na poště:

„Pevně věřím, že uskutečnění tohoto referenda oživí sociální demokracii a oživí také zájem o členství v sociální demokracii. Je možné, že některým našim sympatizantům a voličům bude líto, že se tohoto hlasování nebudou moci zúčastnit, a tou cestou k tomu, aby do budoucna v dalších referendech mohli vyjádřit svůj názor, je to, že vstoupí do sociální demokracie.“

Členové ČSSD budou v referendu odpovídat na tři otázky:

  1. zda souhlasí s tím, aby o kandidátkách nově rozhodovali v přímém hlasování všichni členové strany v příslušném volebním obvodu,
  2. jestli jsou pro to, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do krajských a sněmovních voleb tvořily ženy,
  3. a zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

Sobotka už dříve řekl, že on na všechny tři otázky odpoví „ano“. On sám považuje za důležité rozhodnutí především o tom, zda bude mít členská základna vliv na složení kandidátek. „Bude to znamenat zásadní a revoluční změnu. Budeme jediná politická strana, kde se skutečně všichni její členové budou moci podílet na sestavování kandidátních listin,“ uvedl premiér.

Česká ČSSD se inspirovala u německé SPD

Aby byl korespondenční plebiscit platný, musí se ho zúčastnit nejméně 25 procent straníků. V takovém případě by se pak výsledek promítl do změny stanov na příštím sjezdu ČSSD v březnu. Odpovědní lístky mohou sociální demokraté posílat zpět do 3. srpna a od 6. srpna začne ČSSD sčítat hlasy.

V případě úspěchu prvního referenda by se případná další mohla podle Sobotky týkat nejen fungování ČSSD, ale i programových otázek. Ty chtěli už do tohoto hlasování prosadit Sobotkovi kritici v sociální demokracii.

Mitrofanov: Rozhodující je první otázka, zbylé dvě jsou jen přidané

Podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova je tento krok sociální demokracie možnou reakcí na zvýšenou poptávku ve společnosti po přímé demokracii. Není však zcela vyloučeno, že tzv. Haškovo křídlo bude referendum bojkotovat. Nedávno proti němu totiž vystoupil nejen předseda Asociace krajů Michal Hašek, ale také např. bývalý šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

Podle Mitrofanova je hlavním Sobotkovým zájmem, aby většina členů schválila hlavně první otázku referenda – tedy že chtějí rozhodovat o kandidátkách v přímém hlasování. „Pokud se to povede, tak to bude pro Bohuslava Sobotku velké plus. Ty další dvě otázky jsou poněkud přidané. Minimálně pro iniciátory tohoto referenda rozhodně nejsou tak důležité,“ uvedl Mitrofanov ve Studiu ČT24.

První vnitrostranické referendum vyjde sociální demokracii podle místopředsedy Martina Starce na zhruba 1,3 milionu korun. Pro korespondenční formu se rozhodli na základě pozitivní zkušenosti s tímto typem dotazování straníků u německé sociální demokracie. Členové SPD loni takto hlasovali o vstupu své strany do velké koalice s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové a plebiscitu se tehdy zúčastnilo přes 77 procent německých sociálních demokratů.