Zákon s lesními školkami nepočítá

Praha – Lesní školky protestují proti novému zákonu o dětských skupinách, který schválili poslanci. Tvrdí, že je pro ně likvidační. Jejich zástupci teď chtějí vyzvat senátory, aby zákon odmítli. Dnes se na tom shodli na mimořádném setkání v Českých Budějovicích. V tuzemsku funguje asi stovka lesních školek, zatím bez jasných pravidel.

Zákon, od kterého si lesní školky slibovaly lepší postavení, podle nich naopak možnosti péče o děti zužuje. A tak se bojí o svojí existenci. „Zákon přesně definuje, jak má vypadat péče o děti. A lesní mateřské školy se do těchto parametrů zkrátka nevejdou. Bylo by plýtvání prostředků budovat zázemí, které nový zákon požaduje,“ vysvětluje Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských školek. 

Ministerstvo prodloužilo lhůtu, aby se mohly lesní třídy zařadit do sítě klasických mateřských škol. „Uděláme maximum při jednání s ministerstvem školství a zdravotnictví, protože tam jde o hygienické předpisy,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

Hygiena kámenem úrazu

Toho se ale lesní školky obávají, děti tráví celý den venku a těžko by hygienické normy plnily. „Je to alternativní způsob péče o předškolní děti a neměla by být garantovaná státem,“ míní ředitelka odboru ochrany a podpory zdraví a zástupkyně hlavního hygienika ČR ministerstva zdravotnictví Jarmila Rážová. 

Události: Konec lesních školek? (zdroj: ČT24)

S tím lesní školky souhlasí, ale dodávají, že zákon o dětských skupinách jim to neumožňuje. Začaly už proto oslovovat senátory, aby normu poslancům vrátili. „Asociace lesních mateřských škol spolupracuje s řadou organizací, kterých se také týká zákon o dětských skupinách. A budeme usilovat o to, aby Senát rozhodl, jestli toto je ta nejlepší cesta,“ dodává Valkounová. Pokud to nevyjde, zástupci lesních školek chtějí hledat jinou cestu, jak úředníky přesvědčit, že by měly fungovat dát.