Rozvodněné řeky na severu Čech ustupují

Praha - Hladiny některých řek hlavně na severu Čech zůstávají po vytrvalých deštích i dál zvýšené. Třetí stupeň povodňové aktivity pořád platí na Mrlině ve Vestci, na Dědině v Mitrově a na Cidlině v Novém Bydžově a také Sánech. Druhý stupeň je na Labi u Brandýsa a Ústí a na Ploučnici u České Lípy a Benešova. První stupně pak jsou zhruba na dvou desítkách míst hlavně na Ústecku, Liberecku a taky v Královéhradeckém kraji. Během dneška už se má ale déšť objevit jen místy - hladiny řek v postižených oblastech tak zvolna klesají. Aktuální informace o stavech řek nabízí webové stránky jednotlivých povodí.

Voda na většině míst kulminovala už v úterý večer a přes noc pomalu opadala. Ve Višňové se tak bude moci po dvou dnech vrátit do svých domovů na 30 lidí, kteří museli být před vodou evakuováni z osad Víska a Předlánce. Podle starostky Marie Matuškové nedosáhla současná povodeň ani zdaleka úrovně té srpnové a ani škody zřejmě nebudou větší. „Lidé jsou ale unavení, jejich domy nevysychají a teď je znovu zaplavila voda. Lidé se proto bojí zimy,“ řekla dnes Matušková.

Podobně to vypadá třeba v Pertolticích pod Ralskem na Českolipsku, kde zatím voda opadá jen zvolna. „Postupně se ale stahuje z domů, průjezdná už je i silnice,“ řekl starosta Petr Selinger. Opadající voda už také odhalila škody. Mimo jiné v obci poškodila most, který zajišťuje přístup k pěti domům. „Bude zřejmě nutné ho strhnout a postavit nový,“ dodal starosta Pertoltic.

Zatím jen pomalu se lepší situace ve Středočeském kraji, kde platí stav ohrožení na řece Mrlině. Ve Vestci na Nymbursku hladina řeky dnes po půlnoci přesáhla tři metry. Zhruba 30 lidí zde celou noc zvyšovalo hráz v obci a ucpávalo místa, která prosakovala. Voda by zde měla podle očekávání meteorologů opadat až odpoledne. Naopak situace se uklidňuje na řece Jizeře, kde začala hladina časně ráno klesat. Povodňová komise v Mladé Boleslavi v 07:30 odvolala třetí stupeň povodňové aktivity.

Viníka povodní hledá policie

V Táboře hledá viníka povodní policie. Majitel chaty u řeky Lužnice Josef Kouba podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Domnívá se totiž, že kdyby byla řeka lépe udržovaná, nebyly by následky povodní tak ničivé. „Vycházím z toho, že řeka Lužnice se neudržuje, nečistí, že se z břehu neodstraňují náletové dřeviny. A že rybniční soustava na Třeboňsku vůbec není používaná k retenci,“ říká Josef Kouba. Policie se už údajně spojila se správcem řeky Lužnice a sbírá informace.

V jižních Čechách je to vůbec první případ, kdy se příčinou povodní zabývá policie. Pokud z neznámého pachatele bude nakonec pachatel konkrétní, bude to velice inspirativní výsledek také pro ostatní kraje.

S ústupem vody už je opět průjezdná většina silnic. Omezení ale stále trvá na hlavní silnici I/10 z Turnova. „V pondělí došlo k sesuvu na silnici I/10 u Dolánek mezi Turnovem a Malou Skálou. Situace je tam stabilní, průjezdní profil je ale stále zúžený a dopravu tam řídí semafory,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Uzavřená však dále zůstává řada silnic nižších tříd zejména na Mladoboleslavsku a Českolipsku.

Uzavřené silnice kvůli záplavám

  • II/277, v obci Mohelnice nad Jizerou, most přes Jizeru uzavřen
  • II/275, v ulici Mlýn, v obci Brodce, komunikace dočasně uzavřena
  • II/276, obec Bakov nad Jizerou, most přes Jizeru uzavřen
  • III/26218 v obcích Starý Šachov a Žandov, zatopeno, uzavřeno
  • III/2708, v obci Pertoltice pod Ralskem (u obecního úřadu) směrem na Velký Grunov, zaplavení vozovky, uzavřeno
  • místní komunikace mezi obcí Žizníkov a Heřmaničky pod viaduktem, zaplaveno, uzavřeno
  • ulice Mánesova, Česká Lípa, průjezd pod viaduktem, zaplaveno, uzavřeno
  • III/0353 mezi obcemi Černousy - Ves, Černousy – Boleslav - zaplaveno, uzavřeno
  • III/25352, u obce Modlany, zaplaveno, uzavřeno
  • III/25822, u obce Rtyně nad Bílinou, pod železničním viaduktem zaplaveno, uzavřeno
  • místní komunikace mezi obcemi Dolní Žleb – Prostřední Žleb u Děčína uzavřena v důsledku zvýšené hladiny Labe

Zdroj: Národní dopravní informační centrum