Rodiče dětí s obrnou se snaží sehnat peníze na klimterapii

Praha – Koncerty, benefiční akce, sbírky – právě jimi se snaží získat peníze rodiče dětí, které se narodily předčasně nebo jsou po obrně. Většina z nich by potřebovala dvakrát ročně takzvanou klimterapii, jenže měsíční pobyt stojí téměř sto tisíc. Stát léčbu proplácet nechce.

Aby se pětiletý Jakub naučil chodit, musí třikrát za rok odjet do klimkovických lázní nedaleko Ostravy. Jenže jeden měsíční pobyt stojí 90 tisíc a pojišťovna hradí jen necelou polovinu. Na tu druhou a na celé další dva pobyty  musí rodiče našetřit – každý rok 230 tisíc korun. Peníze shánějí, kde se dá. „Kamarádi nám pořádají různé akce a máme schválenou veřejnou sbírku, kde oslovujeme dárce, aby nám posílali peníze. Dále sbíráme víčka, sbíráme i různé plechovky, které odvážíme,“ popsala matka Kubíka Jana Sedláčková.

Na podzimní pobyt musí Sedláčkovi nastřádat celkem 90 tisíc. Z čeho zaplatí tři měsíce léčby v příštím roce, ale zatím netuší. „Dlouhodobě žádat od lidí, aby přispívali, je pro nás ponižující a ta ochota není moc velká,“ říká Sedláčková. 

Jakubovi přitom léčba pomáhá. Vidí to nejen jeho rodiče, ale i fyzioterapeuti nebo lékaři. Stát přesto klimterapii hradit nechce. „Tato terapie podle mých informací nemá v současné době průkaz o tom, že je účinná,“ komentoval náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillip (KDU-ČSL). 

Rodiče dětí s obrnou se snaží sehnat peníze na klimterapii (zdroj: ČT24)

Léčba ve speciálním skafandru pomáhá i dvanáctiletému Martinovi z Břeclavi. V Klimkovicích byl už potřetí, a to díky darům města, místních nadací nebo podnikatelů. „Když jsme se vrátili poprvé, doktor viděl úspěch a volal na pojišťovnu. Ta ale uvedla, že pobyt prý proplácet nesmějí,“ uvedla Martinova matka Anna Cabal Fribertová. Pojišťovny peníze slibují, až se účinnost léčby prokáže dostatečně.