Potratová pilulka na pultech. Hnutí pro život její prodej napadlo

Praha – České nemocnice si v červnu objednaly 370 balení tzv. potratové pilulky. Na trhu je od 16. června a má umožnit šetrné přerušení těhotenství bez lékařského zákroku. Hnutí pro život, které potraty odmítá, již také proti jejímu prodeji podalo správní žalobu. Argumentuje tím, že pilulka odporuje interrupčnímu zákonu.

Pilulka je v současnosti registrována v pětadvaceti zemích, v Česku ji může podat jen odborný lékař v nemocnici. Žena nejprve dostane účinnou látku mifepristonum, která zamezí výživě těhotenské tkáně včetně embrya. Zůstane jednu hodinu pod přímým dohledem lékaře, kdyby ji postihlo zvracení či alergická reakce. Za 36 až 48 hodin navštíví lékaře znovu, dostane účinnou látku misoprostolum, která zajistí vypuzení těhotenské tkáně z těla. Za 14 až 21 dní absolvuje povinně závěrečnou kontrolu u lékaře.

Česká gynekologická a porodnická společnost vnímá pilulku jako bezpečnou alternativu operačního potratu. Farmakologický potrat může být proveden do 49. dne těhotenství. V tu dobu jde ještě o embryo maximálně deset milimetrů velké. Množství tkáně, která odchází při potratu, je tedy jen o něco větší než při běžné menstruaci.

Za pilulky pacientky platí a jsou o málo dražší než chirurgický zákrok. Cenu si určuje každá nemocnice sama, nejčastěji se pohybuje do čtyř tisíc. Přesto už o ně požádaly desítky žen. „Upřímně řečeno, já osobně jsem čekal menší zájem. Od uvedení přípravku na trh do klinické praxe použilo v našem ústavu metodu 10 žen,“ podotkl Petr Křepelka z podolského Ústavu pro péči o matku a dítě.

image_580330
Zdroj: ČT24

Hnutí pro život zažalovalo SÚKL

Farmakologické ukončení těhotenství má i řadu odpůrců. Kvůli potratové pilulce dnes padla i správní žaloba, kterou podalo Hnutí pro život se spřízněnými gynekology. Napadlo přímo schválení jejího prodeje. „Podali jsme správní žalobu proti Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, protože ten v rozporu s potratovou legislativou vydal manuál pro lékaře i uživatelky,“ uvádí Zdeňka Rybová s tím, že medikament odporuje interrupčnímu zákonu, neboť potrat samotný neprobíhá ve zdravotnickém zařízení.

To ale docent Marek Ľubušký z olomoucké gynekologicko-porodnické kliniky odmítá. „Žádný rozpor s legislativou nespatřuji,“ prohlásil v Událostech, komentářích. „Zákon o umělém přerušení těhotenství nikde neuvádí, že musí dojít ke kompletnímu vyprázdnění obsahu těhotenské tkáně ve zdravotnickém zařízení.“

Ve své kritice jde přitom Hnutí pro život ještě dál; uvádí, že po potratové pilulce hrozí častěji zvracení, kolapsy, bakteriální šok, vykrvácení a smrt. I to ale Ľubušký dementuje; za dvacet let, kdy se pilulka ve Francii a dalších zemích užívá, nebyl potvrzen ani jeden případ vykrvácení po jejím požití. Co se bakteriální infekce týče, ta podle něj hrozí u přípravků, které se zavádějí vaginálně, u pilulky, která se polyká, je toto riziko v řádu promile.