Policie zpřísnila obvinění. Podnikatel Houska byl zavražděn, říká

Chomutov - Policisté a státní zástupce zpřísnili obvinění muže, který stojí za smrtí kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Informují o tom Lidové noviny. Pachatel byl původně podezřelý z úmyslného usmrcení, za což mu hrozilo deset až 18 let vězení, od úterka čelí obvinění z loupežné vraždy se sazbou 15 až 20 let.

Podnikatel a životní partner někdejší ústecké hejtmanky Vaňhové byl zavražděn loni v listopadu u garáže vily v chomutovské ulici Kamenný vrch. Jeho tělo našel spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Podezřelého muže, který se k činu přiznal a odevzdal vražednou zbraň, policie zadržela 12. března.

Podle policie pachatel nejméně půl roku před vraždou sbíral informace o Houskovi i Janě Vaňhové; v jejich společném bydlišti v Chomutově se prý stíhaný muž hodlal vydávat za pracovníka zásilkové firmy.

Na stopu vraha policii přivedl paralyzér

S odkazem na policejní protokol citovaný deník uvádí, že Housku nejdříve omráčil elektrickým paralyzérem, a pak ho střelil jednou do břicha a třikrát zblízka do hlavy. Policii k pachateli dovedl právě zmíněný paralyzér, protože ho vrah zapomněl na místě činu a na přístroji se našly stopy jeho DNA.

Podle policie si pachatel s sebou přinesl vojenskou celtu, kterou Houskovo tělo přikryl, a pak dům Housky a Vaňhové prohledával. Není však jasné, co a jestli vůbec něco z domu odnesl. „Loupežný motiv mi přijde na vodě. Myslím si, že to byla objednávková vražda,“ řekla deníku poslankyně Marie Benešová, jejíž advokátní kancelář hájí Vaňhovou, která v případu vystupuje jako poškozená.

Obviněný policii tvrdil, že se s Houskou setkal náhodně a zabil ho při konfliktu, což podle dřívějších informací médií vyvrátila už dubnová policejní rekonstrukce vraždy.

Vydáno pod