Místo odvolaného Šterna jako náměstek Válkové nastoupí Zimmel

Praha - Novým náměstkem ministryně spravedlnosti bude bývalý šéf finanční policie Vladimír Zimmel. Helena Válková večer potvrdila, že přijala nabídku premiéra Sobotky, který Zimmela navrhoval coby nástupce Pavla Šterna. Toho Válková odvolala v půlce června. Údajně kvůli jeho chování v tendru na elektronické náramky.

„Prostudovala jsem si jeho životopis, setkala jsem se s ním a po dvouhodinovém rozhovoru jsem se utvrdila v tom, co se mi zdálo i z toho životopisu pro rezort spravedlnosti důležité, totiž že má zkušenosti s budováním nových projektů, týmů. Myslím, že bude možnost i nám v rezortu spravedlnosti pomoci vybudovat úsek trestní politiky, který je náročný,“ uvedla Válková.

Válková svého náměstka pro vězeňství a trestní politiku Šterna nominovaného ČSSD odvolala 17. června. Zdůvodnila to Šternovým chováním ve věci tendru na elektronické náramky. Štern před svým odvoláním odmítl Válkové dát podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Válková pak tendr zrušila. Odůvodnila to pochybnostmi o transparentnosti.

Sobotka Válkovou za odvolání Šterna nejdříve kritizoval a řekl, že má ministryně poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení resortu. Později ale uvedl, že se situace zklidnila.

Zimmel vystudoval policejní akademii a dvacet let pracoval jako policista. Řadu let vedl finanční policii, kterou zakládal. Později byl náměstkem ředitele Úřadu služby kriminální police a vyšetřování. Od policie Zimmel odešel v červnu 2008 po reformě Ivana Langera.