NKÚ spustil online aplikaci pro hlášení podnětů ke kontrolám

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad spustil na svých webových stránkách novou aplikaci nazvanou "Napište nám". Veřejnost tak může od dnešního dne posílat úřadu své podněty ke kontrolám. K návrhu lze připojit i různé dokumenty v elektronické podobě. Pokud budou oznamovatelé chtít, zůstanou anonymní. Identitu oznamovatele, který se podepíše, bude úřad chránit a navíc ho informuje, jak s jeho podnětem naložil.

Podle prezidenta úřadu Miloslava Kaly jde o nástroj pro „whistleblowery“, tedy pro lidi, kteří chtějí ohlásit možné protizákonné jednání. „NKÚ i já osobně velmi často dostávám dopisy od různých občanů, kteří mě upozorňují, že jsme se v rámci nějaké skončené kontroly mohli podívat ještě na něco dalšího a podobně. Ale v okamžiku skončení kontroly už není možné ty docela zajímavé podněty využít,“ popsal důvody, které úřad ke zřízení aplikace vedly.  

Aplikace proto bude zájemce informovat o tom, které kontroly právě začínají a které se již konají. Pokud bude mít někdo zájem, bude moci úřadu svůj tip poskytnout. „A my se zavazujeme, že pokud to bude možné a pokud ta informace bude relevantní, tak ji ověříme a pokusíme se ji zahrnout do našich kontrol,“ dodal Kala.

NKÚ má podle své mluvčí Olgy Málkové zájem o všechny podněty, primárně ale stojí o poznatky insiderů. Tedy lidí, kteří působí uvnitř úřadů a institucí, které NKÚ kontroluje. „Právě oni při své práci naráží na nehospodárnosti či dokonce korupční jednání,“ dodala Málková. 

Podmínky pro whistleblowing, tedy pro situace, kdy zaměstnanec firmy chce oznámit porušení zákonů, obsahuje nedávno schválená rozsáhlá změna zákonů, které se týkají stability bank a dalších finančních institucí. Česká národní banka bude například muset zajistit mechanismus, jak takové hrozící porušení zákonů bude možné oznámit. Pokud ho bude oznamovat zaměstnanec banky, bude muset ČNB také zajistit jeho ochranu před diskriminací nebo jiným druhem nespravedlivého zacházení. Také nynější vládní koalice se ve své koaliční smlouvě loni v prosinci zavázala, že v zákoně vyřeší ochranu whistleblowerů.