Žalobce navrhl třem členům Švábova gangu doživotí

Praha - Státní zástupce navrhuje pro Michaela Švába, obžalovaného z vydírání a vražd podnikatelů, doživotní vězení. Stejné tresty chce pro další dva ze sedmi obviněných. Skupina podle obžaloby usmrtila dva podnikatele. Šváb vydírání již dříve přiznal, odmítá ale plánování vražd. Pražský městský soud se kauzou zabývá zhruba měsíc.

Státní zástupce Vladimír Mužík před soudem uvedl, že považuje vinu sedmi lidí za prokázanou. Usmrcení dvou podnikatelů byla podle něj dopředu promyšlená. „Vycházím z toho, co skutečně dělali, ne z toho, co si mezi sebou sebou řekli, napsali nebo povyprávěli,“ dodal. Tvrzení obžaloby se opírá o nahrávky a odposlechy.

Městský soud začal případ řešit v polovině června. Jeden z obžalovaných se ke zločinům přiznal a má pozici spolupracujícího obviněného. Doprovází ho zásahová jednotka vězeňské služby. Má na sobě neprůstřelnou vestu a k soudu ho vedou s kuklou na hlavě, aby ho veřejnost nemohla vidět.

Soud se členy gangu, kteří měli unášet a vraždit podnikatele
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Šváb vylákání několika podnikatelů do zahraničí a jejich vydírání před soudem již dříve přiznal, odmítá ale tvrzení o plánování vražd. Tvrdí také, že u zabíjení nebyl. Podle obžaloby má skupina na svědomí život devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého v roce 2012 ubili kamenem v poušti ve Spojených arabských emirátech, a dvaasedmdesátiletého podnikatele, jehož o rok později unesli v Nice a poté zastřelili v Itálii.

Gang navíc vylákal v roce 2011 do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel ze zajetí vyplatit 34 miliony korun. Muž před soudem vypovídal na svou žádost v utajení, tedy bez účasti veřejnosti. Šváb si údajně následně vytipoval úspěšného českého hráče pokeru, kterého vábil na smyšlený privátní turnaj do Cannes. Plán mu ale nevyšel. Loni pak prý gang nalákal do Nice i majitele jachty, jemuž zřejmě zachránilo život to, že do Francie nepřicestoval sám, ale s celou rodinou.