Služební zákon: Koalice vyčítala pravici nečinnost, ta zas mluví o neschopnosti

Praha - Na mimořádné schůzi chce koalice prosadit 19 zásadních změn: zrušení dalších poplatků ve zdravotnictví, zavedení třetí sazby DPH nebo služební zákon. Právě ten je ale největším rpzporem mezi vládou a opozicí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před poslanci zopakoval, že bez účinného služebního zákona bude ohroženo čerpání peněz z evropských fondů. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ale pozastavil nad tím, jakým způsobem byla předloha podána. Z původní poslanecké novely neúčinného zákona se podle něj prakticky stal vládní celkový pozměňovací návrh.

Debata kolem sněmovní schůze, pro níž už TOP 09 pohrozila obstrukcemi, se tradičně nesla v duchu napadání koalice opozicí a naopak. Schůze pak byla přerušena do středečního rána.

Sobotka před poslanci obhajoval svolání mimořádné schůze. Předlohy, které bude sněmovna projednávat, podle něho pomohou rodinám s dětmi, seniorům, stabilizují rozpočtové příjmy a vytvoří podmínky pro čerpání peněz z evropských fondů. Podpoří hospodářský růst a vznik nových pracovních míst, řekl předseda vlády. Kalousek má ale za to, že skutečným účelem mimořádné schůze je schválení kontroverzního služebního zákona.

Předseda ODS Petr Fiala vyslovil názor, že premiér se chtěl výčtem užitečnosti předkládaných norem opět pouze pochválit, jak to v poslední době často činí. „Tyto návrhy nepomohou skoro nikomu, ale hlavně zavedou nové dotace pro vyvolené, zabetonují státní správu pro politické proponenty současné koalice, způsobí další chaos a nepřehlednost prostředí, v němž se občané ČR pohybují,“ prohlásil. Za „úplný nesmysl“ označil Sobotkovo tvrzení, že některé dotace z EU byly za vlády Petra Nečase zastaveny kvůli absenci služebního zákona. Nemá význam přijetí normy uspěchat, ale měla by vzniknout za shody všech stran, zdůraznil předseda občanských demokratů.

„Všechny návrhy, které byly na ústavně-právním výboru hlasovány, byly s opozicí předem projednány, zároveň byly s opozicí projednány i všechny její pozměňovací návrhy, které byly do té doby předloženy, a dokonce některé byly byť částečně akceptovány…,“ prohlásil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier a obrátil se na opozici s připomenutím minulého volebního období, kdy mnohdy poslanci tehdy vládních ODS a TOP 09 načítali ve sněmovně úplně nové znění nějaké předkládané normy a následně netušili, o čem vůbec hlasují. „Postoj k opozici, čas, který jsme jí dali k dispozici, i spolupráce při projednávání pozměňovacích návrhů jsou nesrovnatelné s tím, co jsme tu dříve zažívali,“ dodal směrem k bývalým vládním stranám.

Opoziční poslanci pro ČT:

  • Miroslav Kalousek: „Když to tady a teď neprojednáme, hrozí nám sankce, nemocní se neuzdraví, ptáci nezazpívají a růže uvadnou.“
  • Petr Fiala: „Tento zákon má jeden cíl - zabetonovat na úřadech stovky úředníků, lidí blízkých ČSSD a ANO.“
  • Petr Gazdík: „Pokud bude přijat zákon v navrhované podobě, pak návštěva úřadu zhruba za tři roky bude vypadat následovně: Bude tam sedět úředník, který bude mít definitivu, nebude mít žádnou odpovědnost za škodu, kterou vám případně způsobí a vy prostě budete chodit na stavební, katastrální či finanční úřad s tím, že úředníci si s námi budou dělat, co budou chtít.“

„Pokud si dobře pamatuji, pane ministře, vy jste nemusel prožívat vůbec nic, protože jste tu nebyl,“ reagoval na Dienstbierova slova Kalousek. Jiří Dienstbier byl senátorem, poslancem se stal až v posledních parlamentních volbách. Podle svých slov si Kalousek na nic nestěžuje, pouze si trpce povzdechl nad nekompetencí, s jakou koalice jedná.

Premiér Sobotka připomněl, že pravicové strany, které se účastnily minulé vlády, s ním ani nehnuly. Vyzval je k vysvětlení, proč za sedm let v předloze zákona nepřibyla ani čárka. „My nemáme už čas. Vy jste ten čas promarnili, zbůhdarma jste ho utratili, sedm let se čekalo a teď potřebujeme zákon rychle schválit. Máte tunu másla na hlavě, jak ODS, tak TOP 09…,“ vyzval ministerský předseda obě strany k přijetí odpovědnosti za spěch při přijímání normy.

Falešný twitterový účet Karla Schwarzenberga avizuje Kalouskův zpěv žalmů v latině. Proč ne, reaguje předseda TOP 09

„Do prvního čtení přišel jeden návrh a teď předložili úplně jiný,“ prohlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Interview ČT24 o předloze služebního zákona ve sněmovně. Ke spekulacím, že jeden z poslanců se chystá při obstrukcích číst dlouhé statě filosofa Erasma Rotterdamského, Schwarzenberg řekl: „Velice se na to těším, uslyším Erasma z Rotterdamu, je to jeden z největších evropských myslitelů.“ Na falešném twitterovém účtu Karla Schwarzenberga se odpoledne dokonce objevila informace, že Miroslav Kalousek chystá zpěv žalmů v latině. „Ale proč ne… Byla by to hutnější a krásná poezie na rozdíl od toho, co tam obvykle slyším,“ zareagoval Schwarzenberg. Obstrukce nejsou podle předsedy TOP 09 ničím, k čemu by se uchylovali její poslanci s přílišnou radostí. „Musíme ale udělat vše pro to, aby nevznikl tento, promiňte, opravdu blbý zákon,“ podotkl.